Kız kulesi yıkıldı mı? Bakan Ersoy merak edilenleri cevapladı

Son zamanlarda gündemde olan ve birçok kişi tarafından merak edilen “Kız Kulesi Restorasyonu” tartışmaları ile ilgili açıklamada bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, “Kapadokya’da yıkım yapılıyor.” iddialarına da yanıt verdi.

KÜLTÜR-SANAT 19.09.2022, 15:22
Kız kulesi yıkıldı mı? Bakan Ersoy merak edilenleri cevapladı

Bir televizyon programına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, burada insanların merak ettiği soruları yanıtladı. Son günlerde “Kız Kulesi Restorasyonu” ile ilgili çıkan haberlere değinen Bakan Ersoy, bunun yanı sıra Kapadokya'da sürdürülen yol çalışmasının yıkım olmadığını dile getirdi.

Kız Kulesi yıkıldı mı?

İstanbul’da restorasyonu devam eden Kız Kulesi hakkında açıklamada bulunan Ersoy, sosyal medyada yanlış bir algı oluşturulduğuna dikkat çekerek aslında uygun olarak restore sağlandığına işaret etti. Ersoy, "80 senelik hatalar düzeltiliyor." şeklinde konuştu.

2021 Eylül ayında Kız Kulesi için restorasyon çalışmaları başlamıştı. Bu ayın başlarında sosyal medya üzerinden yapılan bir paylaşım ise akıllara sorular yerleştirmişti. Kullanıcılar Kız Kulesi’nin üst bölümünün olmadığını iddia etti ve bu durum birçok kişi tarafından tepki aldı. Geçtiğimiz sene restorasyona sokulan tarihi yapının söz konusu görüntüleri "Kız Kulesi yıkıldı mı?" sorularını da yanında getirmişti. Bakan Ersoy, yaptığı açıklamada öncelikli olarak bu tartışmaya değindi.

Kız Kulesi’nde neler oluyor?

Kız Kulesi'nin tarihine bakılması gerektiğine işaret eden Ersoy, “40'lı senelerde bir yangın meydana geliyor ve ardından restorasyona sokuluyor. Bu zaman içerisinde beton gibi bir ağır malzeme kullanıyor ve bu malzeme yapıya yük oluşturuyordu. Mevcut haliyle Marmara Denizi'nde bir hortum görülse, kule kaldırır, götürürdür. Biz de bu durumu fark ettik, daha sonra önüne geçmek adına restoran işlemlerini başlattık. Bu işlemi uzman kişilerle gerçekleştiriyoruz. Betonarme olan bölüm özgün malzemeler ile tekrar oluşturuluyor. Eylül 2021 yılında kuleye yapılacakları basına açıklamıştık.” dedi.

Ersoy, restorasyonun uzama sebebini açıkladı

Restorasyon sürecinde özgünlüğün korunduğuna dikkat çeken Ersoy, “Denizin hemen altında da binayı olumsuz olarak etkileyen boşluklar bulunuyordu. İnceleme yapan hocalarımız hızlı bir şekilde bu duruma müdahale edilmesi için rapor oluşturdu. Biz de kulenin özgün halini koruduk ve restorasyon çalışmasına başladık. Kız Kulesi’nde kolonlar ve kirişlerin birbirine bağlı bulunmadığını ve deniz kumunun kullanılmış olduğunu gördük. Bu yüzden süreç uzadı.” şeklinde konuştu.

Peri Bacaklarında yıkım mı yapılıyor?

''İş makinelerinin peri bacalarını yıktığı ana ait görüntüler'' söylemleri ile kamuoyu üzerinde paylaşılan ve büyük bir tartışmaya neden olan konu ile ilgili açıklamada bulunan Bakan Ersoy, ''Orada kaçak yapısı bulunanların yıkımı yapıldı. Bu kişiler Peri Bacaları hususunda dezenformasyon yayıyor. Orada yapılan işlem sadece tarla yolunun genişletilme işlemi.'' dedi. Söz konusu durumla alakalı olarak konuşan Ersoy, şu bilgilendirmeyi sağladı, ''Bölgede şu zamana gelene kadar yaklaşık 400 tane kaçak yapıyı yıktık. UNESCO orada bulunan yolun kapatılması adına yazı gösterdi. Hâlihazırda bulunan yolun alt kısmında yeraltı şehirleri ve höyükler bulunuyor.''

İptal edilen festivaller hakkında konuştu: “Hassasiyet”

Muğla ve Balıkesir’in sonrasında yapılan festival iptalleri öncelikle siyaset gündemine gelmiş, daha sonrasında ise tartışmaları da beraberinde getirmişti.

Bazı bölgelerin belirli konularda hassasiyet gösterdiğini ifade eden Bakan Ersoy, ''Ne kadar az iptal, sınır ve kısıtlama yapılırsa bizim adımıza o kadar iyi olacaktır.'' açıklamasında bulundu. Bunun yanı sıra Ersoy, iptal edilmiş olan festivaller hususunda son merciinin yargı olduğunu dile getirdi.

Galataport ve İstanbul Havalimanı birbirine bağlanacak

Dünya genelinde yaşanan salgın krizinden Türkiye'nin yaz turizmi açısından etkilenmediğini aktaran Ersoy, ''Galataport'un sisteme sokulması ile beraber Türkiye oldukça büyük bir adım attı. Bu bizim tarafımızdan oldukça gurur verici bir durum.'' dedi.

Ersoy, Galataport'u ve İstanbul Havalimanını raylı sistemler ile birbirine bağlayacaklarını da duyurdu.

Yorumlar (0)