İzmir'de Roma ve Helenistik dönemden antik taş ocağı keşfedildi

İzmir’in Karabağlar ilçesinde bulunan Tırazlı köyünde yapılan çalışmalarda Roma ve Helenistik dönemlerinde kullanıldığı düşünülen bir taş ocağı keşfedildi.

KÜLTÜR-SANAT 27.03.2021, 16:47 28.03.2021, 11:15
İzmir'de Roma ve Helenistik dönemden antik taş ocağı keşfedildi

İzmir Büyükşehir Belediyesinin yaptığı “İzmir’de antik taş ocağı bulundu” başlıklı açıklamada, 4 yıllık araştırma sonucu bir antik bir taş ocağının keşfedildiği bildirildi.

“Şehir merkezinde de taş ocağına benzer donatılar var”

Konuyla ilgili açıklama yapan  İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Türk-İslam Arkeolojisi Bölümü Öğretim Üyesi ve Smyrna Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Akın Ersoy, antik zamanlarda şehir merkezinin çevresinde bu taş ocağına benzer donatıların bulunduğunu ifade etti. 

Smyrna bölgesindeki antik kalıntılardan da söz eden Ersoy, bu bölgede çiftlikler, taş ocakları, değirmenler, kaleler ve su kaynakları gibi yapıların bulunduğunu dile getirdi. Ersoy açıklamasına şöyle devam etti:

"Tırazlı-Kesikkaya Taş Ocağının Helenistik Dönemin başında, Smyrna Kentinin Kadifekale-Kemeraltı bölgesinde, kuruluşundan beri kullanılmış bir taş ocağı olduğu belirlendi. Tespit edilen seramik kalıntılar ve korunmuş hâlde bulunan sütunlar ve bloklar özellikle Roma Dönemi’nde gün geçtikçe zenginleşen ve büyüyen Smyrna'nın, buna benzer olarak sayıları artan anıtsal yapılarının ihtiyacını karşılamak için bu taş ocağının daha da aktif kullanıldığı anlaşılıyor."

Doç. Dr. Akın Ersoy, büyük bir kentin taş ihtiyacını tek bir ocağın karşılayamayacağını belirtirken, bunun haricinde farklı ocakların da olduğunu söyledi.

Yorumlar (0)