İstanbul Edebiyat Festivali, 12. yılında başladı!

Türkiye Yazarlar Birliği’nin İstanbul şubesi tarafından organize edilen İstanbul Edebiyat Festivali, 12. yılında sanatseverlerle buluştu!

KÜLTÜR-SANAT 29.12.2020, 16:23 12.05.2021, 09:52
İstanbul Edebiyat Festivali, 12. yılında başladı!

“Yunus Söyler Dilimiz” sloganıyla yola çıkan ve 28-31 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek olan “12. İstanbul Edebiyat Festivali”, sanatseverlerle buluştu. Festivalin açılış programı ise, Sultanahmet'teki Kızlarağası Medresesi'nde düzenlendi. Festivalin 12.yılı, doğumunun 700. yılı olması nedeniyle Yunus Emre’ye ithaf edildi.

TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, festivali zorluklara ve engellere rağmen düzenlediklerini belirtti. Festivali zor günlerde nefes almak amacıyla yaptıklarını belirten Bıyıklı, sosyal mesafeli açılış töreninin ardından etkinliklerin çevrimiçinde devam edeceğini belirtti. Bu yılın UNESCO tarafından “Yunus Yılı” ilan edilmesine dikkat çeken Bıyıklı, Yunus Yılı'nın coşkuyla, neşeyle, Yunus neşesiyle geçirilmesi gerektiğine inandıklarını belirtti. 

Ödüller, sahiplerine verildi


Açılış konuşmalarından sonra festival kapsamından düzenlenen yarışmada deneme, öykü, şiir ve roman kategorilerinde ödül sahipleri de açıklandı. Deneme dalında Mustafa Özçelik "Anadolu'nun Gönül Dili Yunus Emre" kitabıyla ve öykü dalında Mehmet Şeker, "Geçti Dost Kervanı" eseriyle ödül kazandı. Ayrıca şiir dalında Şafak Çelik "Geçkin Akşam Ahalisi" isimli şiir kitabıyla ve roman dalında Kaan Murat Yanık ise "Dünyasızlar" adlı romanıyla ödüle değer bulundu.

Tören sonrası festivalin ilk günü, kanun virtüözü Göksel Baktagir'in müzik dinletisiyle başladı. Hemen ardından düzenlenen "Yunus'a Bitimsiz Saygıyla" başlıklı oturumda Prof. Dr. Hayati Develi "Yunus'un Çağı, Eserleri ve Türkçesi" üzerine konuştu. Festival danışmanı olan Yazar-Şair Ali Ural ise, "Yunus Sarı Çiçeğe Ne sordu?" oturumunu gerçekleştirdi. 

Çevrimiçi oturumlar devam edecek


4 gün sürecek olan çevrimiçi festivalde, edebiyatseverlerle Türkiye’nin önde gelen edebiyat sanatçıları ve şair-yazarları bir araya gelecek. "Tiyatroda Yunus Var mı" , "Yunus Emre'nin İzinde" , "Yunus'un Çağrısı", Yunus'a Ömür Verenler", "Edebiyatçıların Yunus'u ve "Sinemada Yunus Dili- İrfani Sinema" gibi oturumlar izleyenlerle buluşmaya devam edecek.

Yorumlar (0)