'Hayalet köy' restorasyona hazırlanıyor

97 sene terk edildiği için 'hayalet köy' adıyla da bilinen Karaköy'de bulunan tarihi kiliseler restore edilecek.

KÜLTÜR-SANAT 04.11.2020, 20:31 05.11.2020, 16:51
'Hayalet köy' restorasyona hazırlanıyor

Muğla Fethiye'de kesin korunacak hassas alanlar arasında bulunan Kayaköy ören yeri, her sene çok sayıda yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapıyor.

Ören yerinde bulunan yaklaşık 400 ev, şapeller ve 2 kilisenin ziyaretçileri tarihi bir yolculuğa çıkıyor. Muğla Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanacak olan proje dahilinde Kayaköy'de bulunan kiliseler restore edilip turizme hizmet edecek.

Kayaköy'ün tarihi kiliseleri restore edilecek

Muğla Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Bingöl yapmış olduğu açıklamada, Kayaköy'ün yerleşim planı ve dokusuna ilişkin yerli ve yabancı turistlerin ilgi gösterdiğini paylaştı.
Son senelerde müzik klipleri, reklam filmleri gibi etkinliklere ev sahipliği yapan Kayaköy'ün sürekli daha da tanınır olduğunu ifade eden Bingöl konuya ilişkin şunları söyledi:
"Muğla Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın üzerinde durduğu Kayaköy'de bulunan kilise yapıları tadilata girecek. Ören yerinde, ziyaretçiye görsellik sunan eserlerin başında kiliseler geliyor. Müdürlüğümüz tarafından hazırlanmış olan restorasyon projesi, koruma kurulunca onaylandıktan sonra YİKOB tarafından finanse edilecek."

Restorasyon çalışmaları sonrası ilgi daha da artacak

Bingöl tatil amaçlı Türkiye'ye gelen turistlerin özellikle tarihi alanları gezdiği bilgisini aktararak açıklamasının devamında şunları söyledi:

"Geçtiğimiz sene Kayaköy'ü 99 bin, bu sene ekim sonu itibarıyla ise yaklaşak 38 bin kişi daha izyaret etti. Restorasyon çalışmaları sonrası Kayaköy çok daha fazla ilgi çekecek. Terk edilen şehirde kullanıldığı zaman her biri 50 metrekareden çok olmayan manzara ve ışık için birbirinin önünü kapatmayan yaklaşık olarak 400 ev yer alıyor. Mimari olarak bakıldığındaysa insanların ilgisini çeken şehirde, evlerin arasına serpiştirilen çok sayıda şapel, büyük 2 kilise, bir okul ve bir gümrük binası bulunuyor."

Yorumlar (0)