Gladyatörler şehrinde Roma döneminden tanrı heykelleri bulundu!

Burdur şehir merkezine yaklaşık 120 kilometre uzaklıkta bulunan Gölhisar’da bulunan Kibyra Antik Kenti’nde, Yunan ve Mısır tanrıçalarına ait heykeller bulundu. Roma dönemine ait olduğu düşünülen heykeller, bitki temizliği sırasında bulundu.

KÜLTÜR-SANAT 24.11.2020, 12:21 26.11.2020, 09:11
Gladyatörler şehrinde Roma döneminden tanrı heykelleri bulundu!

Burdur’un Gölhisar ilçesine bağlı, Burdur’a 120, Denizli’ye ise 105 km uzaklıkta bulunan Kibyra Antik Kenti’nde; Roma dönemine ait olduğu düşünülen Yunan ve Mısır tanrıça heykelleri bulundu. Antik kentte yapılan bitki temizliği sırasında bulunan heykeller, İmparator Kültü Tapınağı’nın güney yamacında yer alıyordu.

Heykellerin, ‘Asklepios’ ve ‘Serapis’ tanrıçalarının heykelleri olduğu ortaya çıktı


Heykellerden bir tanesinin, Yunan Mitolojisinde tıp ve sağlık tanrısı olarak da bilinen ‘Asklepios’ olduğu belirlendi. 7 parça olarak çıkarılan ve ince işçiliğiyle dikkat çeken heykel, 38 santimetre boyunda ve yılan sarılı asasına sarılıp, elinde yumurta tutuyor.

Diğer heykelin ise, Mısır kökenli gök ve ışık tanrısı ‘Serapis’ olduğu belirlendi. İki parça halinde çıkarılan mermer büstün baş kısmı, Roma Hamamı’nda yapılan bitki temizliği sırasında ortaya çıktı.

Temizlik çalışmalarının ardından sergilenebilecek niteliğe kavuşan büstün restore işlemi, kazı ekibinde yer alan restoratörler tarafından yapıldı. 

Yorumlar (0)