Frig döneminden kalma, 2 bin 600 yıl öncesine tarihli ‘Kubaba Sunağı’ bulundu!

Amasya’nın Oluz Höyük bölgesinde devam eden kazı çalışmaları esnasında, Friglilere ait bir esere rastanıldı. Kazılarda elde edilen ‘Kubaba Sunağı’ nın 2 bin 600 yıl öncesine dayandığı düşünülüyor.

KÜLTÜR-SANAT 30.01.2021, 14:38
Frig döneminden kalma, 2 bin 600 yıl öncesine tarihli ‘Kubaba Sunağı’ bulundu!

Amasya’da devam eden kazı çalışmalarında, Anadolu arkeolojisi açısından bir ilk olabilecek duruma rastlanıldı. Oluz Höyük kazılarında elde edlien ‘Kubaba Sunağı’ nın Friglilere ait olduğu ve o döneme ait ilk dini yapı olduğu belirlendi.

Oluz Höyük’te 14 yıldır kazı çalışmaları sürüyor

Yapının, 2 bin 600 yıllık olduğu belirtiliyor. Kazının başkanlığını yürüten İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevket Dönmez, kazı çalışmalarında sona doğru gelindiğini ve restore çalışmaları için çalışmaların başlayacağını belirtti.

Dönmez, Kubaba ile ilgili Boğazköy ve Alacahöyük’ten bilgilerin yer aldığını,  ilk defa bu inanca ait önemli bir yapının ortaya çıktığını belirtiyor. Ayrıca Dönmez, Antik dönemde adakların adanıp kurban sunularının yapıldığı dini yapılar olan sunakların mimari sanatı açısından da değeri olduğunu belirtti. 14 yıldır bölgede kazı çalışması yapıldığını söyleyen Dönmez, Oluz Höyük’te 10 kültür katmanının saptandığını ve kutsal açıdan da önemli bir yer olduğunu belirtiyor.

Yorumlar (0)