Eurovision 2022 finalinde yarışacak ülkeler belli oldu! Ukrayna, yarışmaya damga vurdu

Eurovision 2022 için geri sayım başladı, nefesler tutuldu. Bu sene İtalya'nın ev sahipliği yapacağı Eurovision 2022 müzik yarışmasının finalinde sahne alacak olan 25 ülke belli oldu. İşte Eurovision 2022’ye dair her şey…

KÜLTÜR-SANAT 13.05.2022, 12:03 14.05.2022, 09:50
Eurovision 2022 finalinde yarışacak ülkeler belli oldu! Ukrayna, yarışmaya damga vurdu

Müzikseverler, Eurovision 2022 müzik yarışmasını sabırsızlıkla bekliyor. Eurovision’a bu sene 31 yıl aranın ardından yeniden İtalya ev sahipliği yapacak. Eurovision’a bu yıl 41 ülke katılacak. Bu ülkelerden 17’si birinci yarı finalde, 18’si ise ikinci yarı finalde sahne alacak. "Büyük Beşler" diye bilinen Fransa, İngiltere, İtalya, Almanya ile İspanya büyük finale direkt katılacağından dolayı yarı finalde yarışmayacaklar.

Eurovision 2022’nin 1. Yarı Final sonuçları

Eurovision 2022 yarışmasının 1. Yarı Finali’nin sonuçlarına göre Norveç, İsviçre, Ermenistan, İzlanda, Hollanda, Yunanistan, Ukrayna, Litvanya, Portekiz ve Moldova finalde performanslarını sergileyecek ve yarışacak ülkeler oldu.

Eurovision 2022’nin 2. Yarı Final sonuçları

Eurovision 2022 yarışmasının 1. Yarı Finali’nin sonuçlarına göre ise Belçika, Çekya, Polonya, Avustralya, Azerbaycan, Sırbistan, Finlandiya, Estonya, Romanya ve İsveç finale kalan ülkeler olarak belirlendi.

Ukrayna’yı Eurovision 2022’de Kalush rap grubu temsil edecek

Eurovision 2022 Şarkı Yarışması'nda bu sene Ukrayna adına Kalush isimli rap grubu yarışacak. Kalush grubu, geleneksel halk müziklerinin motiflerini de kullanarak söyledikleri şarkılarında, şu an işgal altındaki ülkelerinin tekrar ayağa kalkacağının mesajını veriyor. Kalush, Ukraynalı annelere şarkılarında, "Siz ninnileri söylemeye devam edin, evlatlarınız mutlaka eve dönüş yolunu bulacaktır" diyor.

Rusya Eurovision 2022’den diskalifiye edildi!

Geçtiğimiz şubat ayında Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı saldırıların ardından Avrupa Yayın Birliği (EBU) üyesi ülkelerin isteği ve baskısı sonucunda Rusya Eurovision 2022 müzik yarışmasından diskalifiye edildi.

Ukrayna Eurovision 2022’de favori olarak gösteriliyor

Müzik yarışmasını takip eden uzmanlardan bazıları, Eurovision’un bu seneki misyonun 'Ukrayna’ya birincilik vermek' olabileceğini söylüyor. Eğer bu durum gerçekleşirse Eurovision yarışma tarihinde ilk defa işgal altında olan bir ülke Eurovision müzik yarışmasını kazanmış olacak.

Ukrayna son yıllarda Eurovision’da göz önünde

Uzman tarihçi Dean Vuletic, Eurovision 2022’de Ukrayna'ya güçlü bir halk desteğinin mutlaka sergileneceğini fakat bu nedenle “Ukrayna'nın yarışmayı kazanacağı” ihtimalinde bulunmamak gerektiğini ifade ediyor.

Eurovision siyasi bir matematik içeriyor ki, 2014 senesinde Rusya’nın Kırım’ı ilhakından dolayı iki sene art ardına Ukrayna’ya yönelik oylar rekor seviyede olmuştu. Bunlar sempati oylarıydı. Ayrıca 2016’daki Eurovision yarışmasında Ukrayna’yı temsil eden Kırım Tatarı Jamala birinciliği kazanmıştı.

Eurovision sahnesine, Ukrayna konusu son yıllarda sürekli damga vuruyor. 2019 yılında Ukrayna'yı temsil etmek için yarışmaya hazırlanan şarkıcı, Rusya'da konser vermesine engel olan Kiev yönetiminin tavrından dolayı “bireysel olarak” müzik yarışmasından çekildiğini açıklamıştı.

Geçen sene düzenlenen müzik yarışmasında ise Avrupa Birliği'nin yaptırımlarının hedefi olan Belarus'u temsil eden aday, şarkı sözleri nedeni ile yarışmadan diskalifiye edilmişti.

Eurovision 2022 final yarışması ne zaman?

Eurovision 2022 müzik yarışmasının final tarihi belli oldu. Yarışmanın finali 14 Mayıs Cumartesi gerçekleştirecek.

Eurovision 2022 finaline katılacak olan ülkeler

Eurovision 2022 sahnesinde finale katılacak ülkeler de belli oldu. İşte Eurovision 2022 final gününde yarışacak olan ülkeler: Arnavutluk, Ermenistan, Gürcistan, Bulgaristan, Hırvatistan, Avustralya, İspanya, Avusturya, Belçika, Çekya, Danimarka, İtalya, Letonya, Fransa, Almanya, Estonya, Finlandiya, İzlanda, İrlanda, İngiltere, Yunanistan, İsrail, Malta, Moldova, Litvanya, Kuzey Makedonya, Sırbistan, Karadağ, Hollanda, Romanya, Ukrayna, Polonya, Slovenya, Norveç, İsveç, Portekiz, San Marino, İsviçre ve Güney Kıbrıs.

Yorumlar (0)