Finlandiya NATO’ya mı giriyor? Rusya’yı kızdıracak hamle…

NATO’ya üye olmak için çalışmalara hız veren Finlandiya, Rusya’nın tepkisini çekti. Finlandiya’nın bu hamlesinin bölgede huzursuzluk doğuracağını belirten Rus yetkililer, “Bunun bir karşılığı olur” uyarısında bulundu. 

DÜNYA 13.05.2022, 12:16 15.05.2022, 09:18
Finlandiya NATO’ya mı giriyor? Rusya’yı kızdıracak hamle…

Finlandiya, NATO’ya bir an önce üye olmak için yoğun bir diplomasi yürütüyor. Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto ve hükümet kanadından konuyla ilgili yapılan açıklamalarda, “NATO’ya bir an önce dâhil olmalıyız” mesajı verildi. Ülkede yapılan anketler, Finlandiya vatandaşlarının da NATO üyeliğine tam destek verdiğini ortaya çıkardı. Finlandiya Parlamentosu da ülkenin NATO birliğine girmesini destekliyor. 

İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Rusya ile iyi ilişkiler içerisindeydi

Finlandiya’nın NATO’ya dâhil olmak için çalışmalara hız vermesi, Rusya’nın tepkisini çekti. İkinci Dünya Savaşı sonrasında Sovyetler Birliği ile her zaman yakın ilişkiler içinde bulunan Finlandiya, bugüne kadar Rusya aleyhine de bir adım atmaktan kaçınmıştı. İsveç ile birlikte uzun süredir NATO üyeliği tartışılan Finlandiya, yıllar sonra Rusya aleyhine radikal bir karar alarak NATO’ya dâhil olmak için adım attı. 

Yapılan son anketlerde NATO üyeliğine destek oranı yüzde 83’e tırmandı

Ukrayna savaşı öncesinde Finlandiya’da yapılan anketlerde, ülke vatandaşlarının yüzde 70’i NATO üyeliğine sıcak bakmıyordu. Ukrayna işgalinin başlaması ile birlikte anketlerde de değişiklikler yaşandı. İşgal sonrası Finlandiya halkının yüzde 53’ü NATO’ya dâhil olunması gerektiği yönünde görüş bildirdi. Bu hafta içinde yapılan son anketlerde ise bu oranın yüzde 83’e çıktığı açıklandı. 

Rus saldırıları, halk arasında korku yarattı

Finlandiya’nın komşusu İsveç’te de NATO üyeliği tartışılmaya devam ediyor. İki ülkenin ilerleyen süreçte nasıl bir adım atacağı merakla bekleniyor. İki ülke halkının da Rus saldırılarından çekindikleri, bu sebeple son dönemde NATO üyeliğine daha sıcak baktığı belirtildi. İsveç ve Finlandiya’da parlamentoların gerekli izinleri vermesi durumunda üyelik başvurusunun birkaç ay içinde NATO’ya iletilebileceği değerlendiriliyor. 

Rus yetkililer, Finlandiya’nın NATO üyeliğini ‘tehdit’ olarak değerlendiriyor

Konuyla ilgili görüşlerini paylaşan Rus yetkililer, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğini ‘tehdit’ olarak yorumlamaya devam ediyor. Rusya’nın aksine NATO kanadı ise iki ülkenin bu girişimini memnuniyetle karşıladı. Finlandiya’daki son durumu değerlendiren NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Finlandiya, bağımsız ve özgür bir ülke. Bu konuda kararı verecek olan yalnızca kendileridir. Finlandiya tarafından birliğimize üyelik başvurusu yapılırsa, hiç şüphesiz bu çok olumlu karşılanacaktır. Başvuru sürecinin son derece hızlı ve sorunsuz bir şekilde tamamlanacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu. Bir ülkenin NATO’ya dâhil olabilmesi için birlik içindeki tüm ülkelerin bu başvuruya onay vermesi gerekiyor. 

Finlandiya’nın bu girişimi, Rusya’nın tepkisini çekti

Finlandiya, İsveç ve NATO’dan gelen peş peşe açıklamalar sonrası Rusya’dan da yeni bir mesaj geldi. Moskova hükümeti, Finlandiya’nın olası bir üyelik hamlesi durumunda askeri de dâhil olmak üzere her alanda karşı hamlede bulunacağını açıkladı. NATO’nun Rusya’yı çevrelemeye çalıştığını iddia eden Rus lider Putin, NATO’nun bu hamlesinin bölgeyi kaosa sürüklediğini ve bu duruma izin vermeyeceklerini dile getirmişti. 

“Böyle bir durumun ortaya çıkması halinde sessiz kalamayız”

Rusya ile 1340 kilometrelik uzun bir sınırı bulunan Finlandiya, Rusya için büyük önem arz ediyor. İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Sovyetler Birliği ve Rusya ile iyi geçinen Finlandiya’nın bu kez ters yönde bir adım atması, ülkede tedirginliğe yol açtı. Finlandiya’nın NATO’ya dâhil olması durumunda Rusya’nın bir komşusunda daha NATO askerleri görev yapmaya başlayacak. Bu duruma karşı hamlede bulunmak zorunda olduklarını dile getiren Kremlin Sözcüsü Dimitry Peskov, “Böyle bir durumun ortaya çıkması halinde sessiz kalamayız. Rusya, kendi sınırlarını korumak için her türlü tedbiri alacak kuvvettedir. Ülkemize yönelik hiçbir tehdide boyun eğmeyiz. Her türlü senaryoya karşı hazırlıklı ve tedbirli durumdayız” ifadelerini kullandı. 

Putin, Finlandiya Cumhurbaşkanı ile telefonda görüşecek

Finlandiya’daki gelişmeler ile ilgili Rusya Federasyon Konseyi’nden de bir mesaj paylaşılarak, “Finlandiya’nın NATO’ya üyeliği gerçekleştirse, düşman ülkeler listesinde kendine yer bulur. Bu üyelik gerçekleşirse bir ülke daha Rusya’ya düşmanlığını ilan etmiş olur” ifadelerine yer verildi. Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto ile kısa süre içinde bir telefon görüşmesi yapmaya hazırlanan Rus lider Vladimir Putin, durumdan duyduğu rahatsızlığı dile getirerek bu girişimden vazgeçmesi yönünde mevkidaşına çağrı yapacağı öğrenildi. 

Yorumlar (0)