Başkent Kültür Yolu Festivali başladı: 2 binden fazla etkinlik düzenlenecek

İlk kez gerçekleştirilen Başkent Kültür Yolu Festivali, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katılımıyla beraber Ankara Heykel ve Resim Müzesindeki özel açılış etkinliğiyle başladı.

KÜLTÜR-SANAT 29.05.2022, 11:44 30.05.2022, 13:05
Başkent Kültür Yolu Festivali başladı: 2 binden fazla etkinlik düzenlenecek

Turizm ve Kültür Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, etkinlikte yaptığı konuşmada, sanatçının sesinin işitildiği bir dünyada adaletin, kardeşliğin ve barışın sesinin daha fazla duyulacağına dair değerlendirmede bulundu. Covid-19 pandemisi sebebiyle birçok kişinin zor zamanlar geçirdiğine dikkat çeken Ersoy,” Bizler dünyamızı, müzikle, resimle, romanla, şiirle, sevgiyle, romanla ve sinemayla güzelleştireceğiz. Bu sebeple Turizm ve Kültür Bakanlığı olarak Türkiye’de bir kültür sanat fırtınası estirmeye çalışıyoruz. Sanatçılarımızın sesini ülkemizin her bir kesiminden duyuracağız. Desteklerimizle beraber bu sesler dünya üzerinde yankılanacak" şeklinde ifade etti.

Kültür mirasına bir nadide eser daha eklendi

Ankara’ya sanat ve kültür açısından katkı sağlayacağını düşündükleri için Başkent Kültür Yolu Festivali'ni de başlattıklarını belirten Ersoy, “Bu festival başkentimizin güncel ve tarihi kültür zenginliklerine katkı sağlayacak. Festival sayesinde kültürel miras vitrinine nadide bir eser daha koyabileceğiz” dedi.

Festival, Devlet Resim ve Heykel Yarışması ödül törenine ev sahipliği yaptı

Festival çerçevesinde oluşturulacak olan etkinliklerle ilgili bilgilendirmeler sağlayan Ersoy,” Dünyaca ünlü orkestralar ve sanatçılar bu etkinlik kapsamında burada bulunacak. Bunun yanı sıra 2 binden fazla etkinlikte düzenlenecek. Bunun yanı sıra burada bulunmamızın farklı bir sebebi daha var. 1939 senesinden bu zamana kadar kesintisiz bir şekilde devam eden Devlet Resim ve Heykel Yarışması ödül törenini de burada gerçekleştireceğiz. Sanatçılar eserlerini bir arada sergilemek, bu ortama yeni eserler katmak için yarışmaya katılıyor. Bu sayede sanatçıların verimi de fazlalaşıyor. Geçtiğimiz dönemlerde olduğu gibi bu senede yarışmaya birçok sanatçı katılım sağladı” ifadesine yer verdi.

Bunun yanı sıra Ersoy, 75. Devlet Heykel ve Resim Yarışmasında, özgün baskı, heykel, resim ve seramik alanında başarılı olan sanatçılara da tebrikte bulundu.

Sanat fırtınası Türkiye’nin dört bir yanına esecek

İstanbul'la ilk tohumlarını attıkları kültür yolu festivalini, Ankara’da devam ettirdiklerine vurgu yapan Ersoy, "Bu sanat fırtınasını Türkiye’nin dört bir yanından hissedilmesi adına ekim ayında Diyarbakır'da Kültür Yolu Festivali gerçekleştiriyoruz. İlerleyen günlerde ise Çanakkale, Konya ve İzmir’de etkinliklere devam edeceğiz. Bakanlık olarak sanat ve kültür hayatına her zaman katkı sağlamaya devam edeceğiz. Bundan sonra dünya şehirleriyle yapılan yarışlarda yeni zaferler elde edilmesi adına desteklerimizi vereceğiz. Festivalin herkes adına hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

Bakan Ersoy, yaptığı konuşmanın sonrasında 75. Devlet Heykel ve Resim Yarışmasında ödülleri sanatçılara takdim etti.

Devlet Bale ve Operası Genel Müdürlüğünce yapılan açılış konserinin sonrasında Ersoy, Devlet Heykel Resim Yarışması Sergisi'ni dolaştı. Son olarak Bakan Ersoy, restorasyon çalışmaları biten Etnografya Müzesi'ni ziyaret ederek, misafirlerin girişine açtı.

Başkent Kültür Yolu Festivali hakkında

Turizm ve Kültür Bakanlığının, başkentin kültürel ve tarihi değerlerine uluslararası ölçülerde dikkati çekmek için hayata geçirdiği Başkent Kültür Yolu Festivali, 179 tarihçi ve akademisyen, 5 bin 971 sanatçının katılımıyla 560 etkinliğe ev sahibi olacak.

Dünyadan ve Türkiye'den ünlü sanatçıların katılımıyla yapılacak olan program 12 Haziran'a kadar sanat sevdalılarıyla bir araya gelecek. Sanat fırtınası Ankara ve çevre illerde de hissedilecek. Festival, Ankara'nın modern ve tarihi yanını yansıtan 70'i aşkın bölgede hayata geçecek.

Dünya üzerinde en iyi 50 vokal olarak gösterilen "Afrika'nın altın sesi" olarak bilinen ve Salif Keita Buika, Balkanların yıldız sesi Dino Merlin ve ECHO Klasik ödüllü soprano Anna Prohaska gibi ünlü isimler CSO Ada Ankara'da eşsiz sesleriyle sahne alacak.

Burak Onur Erdem idaresinde sahne alacak olan Devlet Çoksesli Korosu da Grieg, Brahms, Vaks ve Barber'ın eserlerinden oluşan bir repertuvarla müzik sevdalılarıyla bir araya gelecek.

Yorumlar (0)