Aziz Simon Manastırı’nın kazılı tarihi, bölgeyi yeniden canlandıracak!

Antakya merkezine yaklaşık 29 km uzaklıkta bulunan ve Hristiyanlığın haç merkezi olarak kabul edilen ‘Aziz Simon Manastırı’ nda kazı ve restore çalışmaları başlıyor!

KÜLTÜR-SANAT 26.11.2020, 14:36 26.11.2020, 14:41
Aziz Simon Manastırı’nın kazılı tarihi, bölgeyi yeniden canlandıracak!

Tarihi milattan sonra 6. yüzyıla dayanan, Antakya’ya 29 km uzaklıkta ve Samandağ’ın 6 km doğusunda yer alan Aziz Simon Manastırı’nda tarih, yeniden canlandırılacak! 480 rakımlı bir tepeye kurulmuş olan manastırda, daha önce 1930 ve 1960 yılında da kazı çalışmaları yapılmıştı. Üçüncü kez bu yıl kazılacak olan manastırda bulunacak eserlerle, tarihe yeniden ışık tutulacağı düşünülüyor.


Antakya’nda inanç turizmi açısından önemli yer tutan Aziz Simon Manastırı, Aziz Simon’un bir sütunun üzerinde 40 yıl yaşadığı yer olarak inanılıyor. Hristiyanlığın erken haç merkezi olduğuna ve Aziz Simon’un dini eğitimler verdiğine de inanılan manastırda, üçüncü kez kazı çalışmaları başlandı.
 


 

Aziz Simon Manastırı’nın yeniden turizme kazandırılması amaçlanıyor


Manastırın kilise tabanında; üzerinde cam tesseraların yer aldığı hayvan figürlerinden oluşturulmuş mozaiklerin bulunduğu kazı çalışmaları, Hatay Arkeoloji Müzesi tarafından yürütülüyor. Tahrip olmuş mimar taşlarının restorasyonu için numara çalışmaları yapılan kazı alanından çıkan yeni eserlerle; bölgenin turizm açısından yeniden zenginleştirilmesi amaçlanıyor.
 


 


Hatay Arkeoloji Müzesi Müdürü Ayşe Ersoy; Aziz Simon Manastırı’nda inançların ve kültürlerin kaynaştığını ve manastırın gizli eserlerinin gün yüzüne çıkarılması için var güçleriyle çalışmalara başladıklarını dile getirdi. Aziz Simon Manastırı’nın vaftizhanesinde ise 2021’de bir kazı çalışmasına başlayacaklarını söyleyen Ersoy, bölümün hiç açılmamış önemli bir alan olduğunu ve buluntulara rastlayabileceklerini dile getirdi. Restore çalışmalarının bitmesinin ardından manastır, tüm bölümleriyle ziyaretçilerini bekliyor olacak.

Yorumlar (0)