En kapsamlı Suriyeli araştırması: Yüzde 94'ü geri dönmem diyor!

Türkiye'de yaşayan Suriyelilere ilişkin yapılan bir araştırmada, Suriyelilerin ülkesine geri dönmek isteyen kısmının yüzde 6'lık bir parçayı oluşturduğu belirlendi.

GÜNDEM 26.11.2020, 14:40 26.11.2020, 14:50
En kapsamlı Suriyeli araştırması: Yüzde 94'ü geri dönmem diyor!

Türkiye Büyük Millet Meclisi Göç ve Uyum Komisyonu'nda Türkiye'de yaşamını sürdüren mültecilere ilişkin şimdiye dek gerçekleştirilen en detaylı araştırmanın sonuçlarını paylaşan Türk Alman Üniversitesi Göç ve Uyum Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Murat Erdoğan, Türkiye'de bulunan Suriyelilerin ve Türk vatandaşlarının düşüncelerini paylaştı.

Erdoğan, Türkiye'de bulunan Türk vatandaşlarının Suriyelilerin geri dönmeyeceğine ilişkin inancını yüzde 90 oranıyla dile getirdiğini söyleyerek, Suriye kökenlilerin ülkemizde olmaktan dolayı duyduğu mutluluğunda giderek arttığını kaydetti.

Murat Erdoğan'ın "Suriyeliler Barometresi" araştırması dahilinde komisyona aktarmış olduğu tespitler şu şekilde:

Suriyelilerin yüzde 94'lük kısmı gitmem diyor

"Suriyelilere 2017 senesinde dedik ki, "Suriye'ye dönmeye ilişkin ne düşünüyorsunuz?", "Ne olursa olsun, hiçbir şekilde dönmem" diyenlerin oranı yüzde 16.7 civarındaydı, iki yıl içinde bu oran yüzde 51.8'e çıktı. "Geri dönmeyi düşünüyorum" diyenlerin oranıysa yüzde 6.8."

'Nerede yaşasınlar?' sorusu...

"Türk vatandaşları Suriyelilerin geri dönmeyeceğine ilişkin yüzde 90 ortak kanaatte bulunuyorlar. Onlara nerede yaşamalarını beklediğini sorduklarımızda, 'Güvenli bölgeye gönderip onlara ayrı bir şehir yapalım.' gibi izolasyona yönelik bir talep mevcut.

2015'ten bu yana ısrarla söylüyorum. Suriyeliler bir yere gitmeyecek. Bu işin artık geri döndürülemez bir boyutta olduğunu düşünüyorum. Özellikle de sosyolojik olarak."

(Araştırmacı Prof. Dr. Murat Erdoğan)

Suriyeliler yük olarak görülüyor

Türk toplumunda her geçen gün korku, endişe artıyor ve yaşanan kimi olayların ardından Suriyeliler yük olarak görülmeye başlanıyor. Suriyelilerle kültürel olarak aynı olmadığımızı söyleyenlerin oranı yüzde 82'ye yükseldi. Her geçen gün de Suriyelilerle sosyal mesafe açılıyor.

Suriyeliler oldukça mutlu

Eskiden eksi 36'ydı, şimdi ise eksi 51'e yükseldi. Türk toplumunda böylesine bir negatif kaçış bulunuyorken, Suriyelilerin ise mutluluklarının arttığını görüyoruz. İki toplumun arasında bir asimetrik geçiş bulunuyor. Bunun da ileride ciddi sosyal gettolar oluşturma ihtimali bulunuyor.

Yorumlar (0)