Aydın'da bulundu: Bir kadına ait

Aydın'da yer alan Kadıkalesi Antik Kenti'ndeki kazı faaliyetlerinde kilise içerisinde bir kadına ait olduğu tespit edilen mezara ulaşıldı.

KÜLTÜR-SANAT 09.01.2023, 00:05
Aydın'da bulundu: Bir kadına ait

Kadıkalesi Antik Kenti Onursal Kazı Başkanı Prof. Dr. Zeynep Mercangöz, Aydın Kültür ve Turizm Müdürü Umut Tuncer ve beraberindekiler, kazılara dair basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.



"Heyecan verici gizemler gün yüzüne çıkıyor"

Kazı faaliyetlerinin Aydın Arkeoloji Müzesi başkanlığında sürdüğünü kaydeden Tuncer, Kadıkalesi'nin turizm manasında çok önemli bir destinasyon olduğunu dile getirdi.

Kadıkalesi'nin her bir noktasının keşfedildikçe heyecan verici yeni gizemlerin gün yüzüne çıkarıldığını kaydeden Tuncer, şu sözleri sarf etti:

"Aralık 2022'de gerçekleştirilen çalışmalarda milattan sonra 1300'lü senelerden kalma bir mezar keşfi yapıldı. Bahse konu mezarda yaklaşık olarak 1,65 boylarında olduğunu tahmin ettiğimiz bir kadına ait olan iskelet bulundu. Tabii ufak bir metropol bölgesiyle iç içe geçmiş bir alan Kadıkalesi. Yani Kadıkalesi'nin muhtelif noktalarında bu tarz buluntular onun turistik seyir kabiliyetini de yükselten ögeler."

Tuncer, mezarın tespit edildiği yeri ziyaretçilere açmaya hazırlandıklarını da sözlerine ilave etti.



"Kilise içerisinde kadın gömüsüne pek sık rastlanmıyor"

Kazı çalışmalarında görev alan sanat tarihçisi Umut Kardaşlar ise şöyle konuştu:

"Biz bunun aslında bir su kanalı olabileceğini sanıyorduk fakat ekip arkadaşlarımızın da istekleri doğrultusunda açtığımızda buranın bir mezar olduğunun farkına vardık. Antropologların incelemesi neticesinde gömünün bir kadına ait olduğu, kadının 34 ila 38 yaşları arasında olduğu belirlendi. Aslında kiliselerin içerisine kadın gömüsü koymak pek sık rastlanan bir şey değil. Büyük olasılıkla bu kadın kiliseye ciddi meblağda bağışta bulunan bir kadın olmalıydı veyahut da bir bürokratın karısı. O sebeple Kadıkalesi'ndeki kilisenin giriş kısmına gömülmüş."

Yorumlar (0)