Anadolu kökenli 41 eser evine dönüyor

Ülkemizden illegal yollarla çıkarılmış Anadolu kökenli 41 tarihi eser ABD'den Türkiye'ye dönüyor.

KÜLTÜR-SANAT 05.12.2023, 23:03
Anadolu kökenli 41 eser evine dönüyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen açıklama doğrultusunda, ABD Manhattan Bölge Savcılığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında son beş senedir geliştirilen ortak çalışmalar ve iş birliğiyle ülkemize 2021 senesinden beri iadesi sağlanan kültür varlıklarına yenileri ilave edildi. 

Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı ile beraberindeki heyet, ülkemize iadesi temin edilen eserleri New York'ta yer alan Türkevi'nde teslim aldı.



"30 bin 59 oldu"

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy ise teslim merasiminin akabinde kişisel sosyal medya hesabı üzerinden gerçekleştirdiği paylaşımda, şu ifadeleri paylaştı:

"Gururluyuz. Türkiye'den illegal yollarla çıkarılmış bir grup eserimizi daha New York'ta yer alan Türkevi'nde teslim aldık. ABD Manhattan Bölge Savcılığı ve ABD İç Güvenlik Tahkikat Birimi ile yaptığımız başarılı faaliyetler neticesinde gümüş heykelcikler, büst ve bronz başların da aralarında olduğu toplam 41 kültür varlığımız daha Türkiye'ye dönüyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılında iadesini temin ettiğimiz eser sayımız 30 bin 59 oldu. Bu toprakların mirasına sahip çıkmak üzere faaliyetlerimiz sürüyor."

Eserlerin ay sonunda ülkemize getirilmesi planlanıyor.

Yorumlar (0)