Adolf Hitler’in 75 yıldır kayıp denizaltısı, Karadeniz’de bulundu!

Karadeniz sularında, 75 yıllık bir keşfe imza atıldı. Suların tam da 36 metre altında buluna Alman denizaltı, büyük bir heyecan yarattı. Denizaltının, İkinci Dünya Savaşı sırasında Hitler komutasındaki Almanların, Sovyetler Birliği için Karadeniz'e indirdikleri üç denizaltından biri olduğu belirlendi.

KÜLTÜR-SANAT 28.04.2021, 13:40 29.04.2021, 10:02
Adolf Hitler’in 75 yıldır kayıp denizaltısı, Karadeniz’de bulundu!

Karadeniz sularının 75 yıllık bir tarihe ev sahipliği yaptığı, yeni yapılan keşif sonucu fark edildi. Alman Adolf Hitler’in kayıp denizaltılarından bir tanesi, Karadeniz sularının ram 36 metre altında bulundu. 1939 yılında yapılan İkinci Dünya Savaşı’na uzanan denizaltıların tarihi, o dönem Almanya’nın Sovyetler Birliği'ne karşı savaşı kazanmak için yürüttüğü çalışma sonucu ortaya çıkmıştı. Hitler tarafından Karadeniz'e indirilen üç denizaltının geçmesine izin verilmemişti. Bunun üzerine denizaltılar, Karadeniz’de batırılmıştı. Tamı tamına üç tane denizaltısı bulunan Almanya’ya ait bu denizaltılardan biri, Karadeniz’de bulundu. 



Denizaltı, solar kamerası ile görüntülendi

Dalgıçların inerek inceleme altına aldığı denizaltı, denizaltı kamerasıyla görüntülendi. Savaşın bitmesinin ardından geçişlerine izin verilmeyen denizaltılar, Alman filoları tarafından kontrollü bir biçimde batırılmıştı. U23 Denizaltısının Karadeniz yakınlarında olduğu tespit edilince, araştırmalar başlatıldı. Kocaeli’nin Kandıra ilçesine bağlı Bağırganlı Mahallesi’nde bulunan gemi, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ait TCG Akın tarafından solar kamerası ile görüntülendi. Yeri iki yıl önce tespit edilen ve dalışının ancak 2 yıl sonra yapılabildiği denizaltı, sahile ise 2 millik bir uzaklıkta bulunuyor. Kerpe Denizyıldızları Dalış Okulu’nda bulundan dalgıçların dalarak baktığı denizaltı, batırıldığı günkü gibi bütün haliyle denizin içinde bulundu.



Kandıra’nın tanıtılması amaçlanıyor

Silahının ve periskobunun da ayrılmadığı denizaltı, dalgıların sayesinde gün yüzüne çıkarıldı. Denizaltı gemisi, 2019 yılında Akın gemisinin solarına takılmış ama gemiye ulaşılamamıştı. Geminin hikayesi olduğu için önem taşırken, denizaltının şuan çıkartılıp, tamir ettirilmesi durumunda yüzmesinin de bir muhtemel olduğunu söyleniyor. Sadece arka sancağında batırılması için patlama sonucu oluşmuş bir delik bulunuyor. Denizaltının Kocaeli açıklarında olduğu duyulur duyulmaz ise, turist akını yaşanmaya başladı. Kandıra açıklarında bulunan denizaltı sayesinde bölgedeki dalışlara ilginin de artması ve böylece bölgenin tanıtılması amaçlanıyor.


 

Yorumlar (0)