2022 Nobel Edebiyat Ödülü sahibini buldu

2022 Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibi Fransız yazar Annie Ernaux oldu.

KÜLTÜR-SANAT 06.10.2022, 15:02
2022 Nobel Edebiyat Ödülü sahibini buldu

2022 Nobel Edebiyat Ödülü'nün kazanını belirlendi. Ödülün, İsveç Akademisi tarafından Fransız yazar Annie Ernaux’a verildi. Yazara ödülün verilme gerekçesi olarak, “kişisel hafızanın yabancılaşmalarını, köklerini ve kolektif kısıtlamalarını gün yüzüne çıkarması ile gösterdiği cesaret ve umursamaz keskinlik” gösterildi.

Annie Ernaux kimdir?

1 Eylül 1940 senesinde Lillebonne’da dünyaya gelen Annie Ernaux, işçi sınıfında bulunan bir ailede dünyaya geldi.

Çocukluk dönemini ise Normandiya’da geçirdi. Küçüklüğünden bu yana edebiyat öğrenimi gören Ernaux, uzun seneler edebiyat öğretmenliği görevini üstlendi.

Kişisel deneyimlerle toplumsal tarihi bir araya getiren durumları henüz ilk romanı Armoires vides’le (Boş Dolaplar) gün yüzüne çıkardı. Ölüm, yaşlılık, hastalık, kürtaj, cinsellik, kadın özgürlüğü, evlilik ve sınıf atlama gibi hususları kendi deneyimlerinden yazıya döken, arka planda ise devamlı olarak toplumsal hayat ve onu meydana getiren tarihi, siyasi ve kültürel hadiselere yer açarak, “toplumsal bellek” metni olarak değerlendirilecek eserlere imza attı. Öncelikle Renaudot Ödülü olacak şekilde birden fazla ödüle layık görüldü.

Yorumlar (0)