Zelenskiy'nin Ukraynalı tüm esirlere karşılık Putin'e takas teklif ettiği Medvedçuk kim?

Rusya Devlet Başkanı Putin'e yakınlığı ile tanınan ana muhalefet partisi lideri Viktor Medvedçuk birkaç gün önce Ukrayna tarafından gözaltına alındı. Bunun üzerine Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Putin’e Rusların rehin aldığı tüm Ukraynalı esirlere karşılık takas olarak Medvedçuk’u teklif etti. Peki kim bu Medvedçuk? Neden Putin için bu kadar önemli?

GÜNDEM 14.04.2022, 12:43 14.04.2022, 12:49
Zelenskiy'nin Ukraynalı tüm esirlere karşılık Putin'e takas teklif ettiği Medvedçuk kim?

Viktor Medvedçuk, Putin'in Ukrayna'daki en yakın arkadaşıydı fakat Kremlin, Medvedçuk’un özgürlüğü için Ukrayna ile bir takas yapmayacağını duyurdu.

Viktor Medvedçuk, Ukrayna siyasetinin 'kara prensi' diye biliniyordu. Medvedçuk, 2014 yılında Rusya’nın Kırım'ı ilhak etmesinin ardından Ukrayna'da senelerce Rus yanlısı siyasi partiye liderlik yaptı ve 20 senedir Putin'in sadık müttefiki oldu.

Medvedçuk’un kızının vaftiz babası ise Putin

Medvedçuk ile Putin’in aralarındaki bağ siyasi ittifaklarından bile daha eski. Putin ve Medvedçuk, geçtiğimiz yıllarda Putin’in Soçi’deki konutunda beraber tatil yapmıştı. Ayrıca Medvedçuk'un kızı Daria'nın vaftiz babasının da Putin olduğu öğrenildi.

Putin, her ne kadar Ukrayna’ya karşı başlattığı işgalin nedenini NATO’nun genişlemesinden kaynaklanan endişe olarak açıklasa da bazı kesimler asılında kişisel bir intikamdan işgalin kaynaklanabileceğini savunuyor. Ukrayna yönetiminin Medvedçuk'un Rus yanlısı yayın yapan televizyon kanallarını kapatacağı, ailesine ait varlıklara el konulacağı ve sonunda vatana ihanet davası ile Medvedçuk’un ev hapsine alınacağı gündeme gelen iddialar arasında.

Medvedçuk'u tanıyan eski bir Rus yetkili konuyla ilgili şunları söyledi; ‘Kremlin Medvedçuk'u, Ukrayna'daki ana muhatapları ve asıl adamları olarak gördü. O, Rusya’nın Ukrayna'da meydana gelen etkilerini görmelerinin en meşru yoluydu.’

‘Zelenskiy hükümeti düşerse alternatif Medvedçuk’tu’

ABD istihbaratı Rusya-Ukrayna savaşı başlamadan kısa süre önce, savaş sonrasında Kremlin tarafından Ukrayna’da bir hükümet kurulacağını ve bu hükümetin başına kukla olarak Medvedçuk'un getirileceğini iddia etti. Saldırıların başlamasından birkaç gün sonra Kiev’de ev hapsinde bulunan Medvedçuk, bir anda ortadan kayboldu. Bunun üzerine bu durum birçok kişinin Rus kuvvetlerinin Medvedçuk'u ülke dışına çıkardığına inanmasına sebep oldu.

Ancak Medvedçuk'un yeniden gözaltında olması, Ukrayna’ya pazarlık yapma fırsatı verdi. Ukraynalı yetkililer, Rusya’ya mahkûm takası için öneri yaptı ve Medvedçuk'un kendileri ile çok önemli bazı bilgileri paylaştığını iddia ettiler.

Zelenskiy, Telegram'da gerçekleştirdiği video konuşmasında şunları söyledi: "Rusya Federasyonu'na Medvedçuk'a karşı esir tuttukları Ukraynalıları değişmeyi öneriyorum. Bizim kolluk kuvvetlerimiz ile ordumuz da takas olasılığını göz önünde tutsun."

Rusya takası reddetti!

Medvedçuk'u yeniden gözaltına alma operasyonu hakkında şimdiye kadar çok az şey paylaşıldı. Ukraynalı yetkililerin paylaştığı fotoğraflarda Medvedçuk, elleri kelepçeli ve askeri kıyafetlerle görünüyordu.

Kremlin, Medvedçuk'un gözaltına alınması hakkında yanıt verdi ve Başkan Putin'in Medvedçuk ile özel ilişkisi olmadığını açıkladı. Kremlin sözcüsü Peskov, başta Medvedçuk'un fotoğraflarının sahte olduğunu öne sürdü, sonrasında da Medvedçuk'un perde arkasında Rusya ile ilişkilerinin asla olmadığını söyledi. Peskov, "Böyle bir ilişki olsaydı savaş başlamadan hemen önce kendisi Ukrayna'yı terk ederdi" dedi.

Medvdçuk'un avukatı, onun ev hapsinden kurtulduğunu açıklamıştı. Fakat Kremlin dün herhangi bir takasın yapılmayacağını söyledi.

Peskov bu konuya dair: "Kiev'in şevk, tutku ve zevkle dile getirdiği mahkûm takası ile ilgili konuya gelince, Medvedçuk Rus vatandaşı değil. Onun özel askeri operasyon ile hiçbir alakası yok. O bir yabancı politikacı. Ayrıca, karşı karşıya olduğu bu durumun çözümüne dair Rusya'nın herhangi şekilde dahil olmasını da isteyip istemediğini bilmiyoruz" dedi ve Medvedçuk'a Rusya’nın yardım etmeyeceğini belirtti.

Medvedçuk'un eşi Cumhurbaşkanı Erdoğan’na çağrı yaptı, yardım istedi

Medvedçuk'un eşi Oksana Marçenko, eşi için yardım istedi. Sosyal medya üzerinden video paylaşan Marçenko, yardım çağrısında bulundu ve eşinin serbest bırakılmasını istedi. Marçenko, yayınladığı videoda Türkiye’den ve Erdoğan’dan da yardım istedi.

Yarım talebinde bulunan Marçenko: "Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan siz diyalogdan yana barışçıl bir insansınız. Eşimin yaşamından endişe duyuyorum. Otoriteniz büyük. Onalar size saygı duyuyor ve sizi dinliyorlar. Onlara karşı olan etkinizi eşim Medvedçuk’un kurtarılması için kullanmanızı istiyorum ve size yalvarıyorum" dedi.

Medvedçuk'un Rusya-Ukrayna ilişkilerde ve müzakere sürecinde nasıl etki edeceği şu an belirsizliğini koruyor.

Yorumlar (0)