Yurt dışı oyları Ankara'da: Sayım işlemi ne zaman?

Türk vatandaşlarının Avrupa'da yoğun yaşadığı yerlerde kullanılan oylar, gece saatlerinde mühürlü çuvallar içinde Ankara'ya getirildi. ATO Congresium'a taşınan oylar, Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu'na teslim edildi. AK Partili ve CHP'li temsilciler, süreç hakkında konuştu.

GÜNDEM 11.05.2023, 09:20 Hakan Öksüz
Yurt dışı oyları Ankara'da: Sayım işlemi ne zaman?

Yurt dışındaki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri çin oylarını kullandı. Yurt dışındaki 3 milyon 416 bin 98 seçmen için Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından sandık kuruldu. Oy verme işlemleri, 9 Mayıs'ta sona erdi. Türk vatandaşlarının Avrupa'da kullandığı oyları taşıyan uçaklar, gece saatlerinde Ankara Esenboğa Havalimanı'na indi. 

AK Partili Karayel: "Bütün partiler sandık başındaydı"

Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Eş Başkanı İsmail Emrah Karayel, alınan yüksek güvenlik önlemleriyle oyların korunduğunu bildirdi. Bütün parti temsilcilerinin oyların güvenliği için sandıkların başında olduğunu kaydeden AK Parti Kayseri Milletvekili olan Karayel, "Hepsi sandık tutanaklarını imzaladı ve oylar çuvallara konulurken süreci izledi." ifadelerini kullandı.

CHP'li Kılınç: "Oy sayısı yeterli seviyede değildi"

CHP Yurt Dışı Örgütlenme Koordinatörü Yüksel Mansur Kılınç da oyların Türkiye'ye nakli esnasında bagaj alanında süreci takip edenlerden biriydi. Yurt dışında 73 ülkede oy kullanıldığını hatırlatan Kılınç, "Yurt dışında en fazla temsilcisi olan parti CHP'ydi. Oy kullanan herkese teşekkür ederim ama oy sayısı yeterli seviyede değildi. Artması gerekir." dedi.

Siyasi partilerin temsilcileri de konvoya eşlik etti

Uçaklardan indirilen mühürlü çuvalların tırlara taşındığı görüldü. Taşıma işlemleri saat 05.30'ta sona erdi. Daha sonra polislerin eşlik ettiği tırlar yola çıktı. Siyasi partilerin temsilcileri de konvoya eşlik etti. ATO Congresium'a getirilen oylar, Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu'na teslim edildi. Oyların 14 Mayıs Pazar günü saat 17.00 itibarıyla sayılmaya başlanacağı kaydedildi.

Yorumlar (0)