Yunanistan yangına körükle gidiyor! Adaya yerleştirilen askerler ve silahlar görüntülendi

Yunanistan'ın, Bodrum Yarımadası'nın 8 km güneybatısında bulunan Keçi Adası'nı (Pserimos) uluslararası hukuka aykırı bir şekilde silahlandırması ve asker bulundurması kamera ile görüntülendi. Adada helikopter pisti, gözetleme kuleleri ve prefabrik 4 yapı bulunuyor. Adaya çizilmiş olan Yunan bayrağının iki tarafına mevzilenen topçu bataryaları, etrafından geçen gemi ve teknelerden de görülebiliyor.

GÜNDEM 22.06.2022, 15:25
Yunanistan yangına körükle gidiyor! Adaya yerleştirilen askerler ve silahlar görüntülendi

Ege Denizi'nde Oniki Adalar olarak da adlandırılan Lipsi, Batnoz, İleriye, İstanköy, Kelemez, İncirli, İleki, İstanbulya, Herke, Çoban, Kerpe, Sömbeki, Meis ve Rodos’un de olduğu bölgede statüsü belirsiz kayalık alanlar, ada ve adacıklar da yer alıyor.

Yunanistan uluslararası hukuku ihlal ediyor

Bu adalardan biri olan ve Kelemez ile İstanköy arasında yer alan Keçi Adası, Bodrum'un Turgutreis Mahallesi'ne en yakın ada olarak biliniyor.

Uluslararası hukuka göre, silahlandırılmaması gereken ve yerleşime kapalı olan adalar arasında bulunan Keçi Adası, Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in geçen günlerdeki ziyaretiyle yeniden gündeme geldi.

Yunan medyasında yer bulan bu ziyaret esnasında Miçotakis, adaya çizilen Yunan bayrağını "Ege'nin mavisi bayrağın mavisiyle bir araya geliyor" notuyla sosyal medya hesabından paylaştı.

Keçi Adası'nda Yunan unsurlarının yapılaşma çabası, adaya yerleştirilen ağır silahlar ve askerler görüntülendi. Keçi Adası'nda, gemi, yat ve teknelerden de rahat bir şekilde görülebilen alanın deniz cephesinden girişinde helikopter pisti, yolu kesen beton bariyer, prefabrik 4 yapı, gözetleme ve nöbet kuleleri, su depoları, vericiler ve güneş enerjisi sistemleri bulunuyor.

Adada yapılaşmanın olduğu bölgede, sığınak ya da sipere benzeyen taş yapıların etrafında tek tip kıyafetli kamuflajlı Yunan askerleri bulunuyor. Yapıların önünde bazı askerlerin dinlendiği görülürken, nöbet tutan ve devriye atan askerler de dikkati çekiyor.

Uydu görüntülerinde ise adanın arkasında bulunan sahil bölümünde bir helikopter pistinin daha yer aldığı görülüyor. Bu alana inen yolun, demir bariyerlerle kapatılması da görüntülere yansıyor.

Ağır silahlar, adaya konuşlandırıldı

Uluslararası antlaşmalara göre, Oniki Adaların hukuki statüsü harcinde bırakılan, silahsız ve yerleşime kapalı olması gereken Keçi Adası'na çizilmiş olan Yunan bayrağı da dikkati çekiyor. Bayrağın her iki tarafında, üstleri kamufle edilmiş olan siperlerdeki topçu bataryaları görülüyor.

Özellikle Siros, İleriye, Kelemez ve İstanköy adaları güzergahında ilerleyenler, Keçi Adası'ndaki bu askeri hareketliliği ve yapılaşmayı görebiliyor. Adaya çizilmiş olan Yunan bayrağı ise çevreden geçen kişilere adanın "Yunan toprağı olduğu" düşüncesi yaratma gayreti olarak değerlendiriliyor.

Kelemez ve İstanköy istikametindeki kruvaziyerler ile balıkçı teknelerinden de görülen adadaki hukuka aykırı gelişmeleri, uydu görüntüleriyle de tespit etmek mümkün.

Asker konuşlandırma girişimleri 10 yıldır devam ediyor

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, İstanbulya ve İstanköy adalarında 3 Haziran'da gerçekleştirilen programlara katılmıştı. Öte yandan bu iki ada, 1947 Paris Antlaşması'na aykırı bir biçimde silahlandırıldığı gerekçesiyle tartışmalara neden olmuştu. Miçotakis'in Keçi Adası'na da giderek burada sağlık ocağı, sahil güvenlik ofisini ve  polis karakolunu ziyaret ettiği gelişmeleri de Yunan basınında yer bulmuştu.

Keçi Adası'na Yunanistan tarafından asker yerleştirme girişimlerinin en az 10 yıllık geçmişi olduğu aktarılıyor.

Terör ve Güvenlik Uzmanı Tokmakoğlu: “Çok ciddi bir konu”

Eski Hava Kuvvetleri İstihbarat Daire Başkanı emekli Kurmay Albay ve Terör ve güvenlik Uzmanı Gürsel Tokmakoğlu, bölgeden çekilen fotoğrafları yorumladı.

Keçi Adası'nın ana karaya mesafesi sebebiyle Lozan Antlaşması'nın 12. maddesi gereği Türkiye'nin olduğunu söyleyen Tokmakoğlu, şunları aktardı:

"Adamızı sahiplenmiş. Bu bayrak, uluslararası hukuka göre suç. 'Bayrağı ya buradan kaldır ya da gereğini yaparız' dememiz lazım. Bu çok ciddi bir mesele. Egemenlik hakkı ve Lozan'ın hiçe sayılmasıyla ilgili bir konu var."

Tokmakoğlu, adada çiçeklerin de olmasının uzun süredir yaşamın burada devam ettiğinin göstergesi olduğuna dikkat çekerek "Türkiye'nin egemenlik haklarını ve Lozan'ı, hukukunu hiçe sayan ve göz ardı eden bir davranış, oldukça ciddi bir konu. Türkiye burada artık her istediğini yapabilir fakat Yunanistan'ın ciddi bir provokasyon içinde olduğuna işaret bu durum" şeklinde açıklama yaptı.

Yorumlar (0)