"Yunanistan'ın argümanları geçersiz"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ile Libya arasında imzalanan anlaşmaya ilişkin, "Yunanistan'ın argümanlarının geçersiz olduğunu daha önce de söyledik. Libya'ya bir talep gelmediği için askerî güç gönderme durumu yoktur. Türkiye sınırlarının ötesine bir güç gönderdiği zaman bunun prosedürü bellidir. Meclisten teskerenin geçmesi gerekiyor." dedi.

GÜNDEM 11.12.2019, 15:05 11.12.2019, 15:11
"Yunanistan'ın argümanları geçersiz"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hırvatistan Dış ve Avrupa İşleri Bakanı Gordan Grliç Radman ile ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.

Bakan Çavuşoğlu, yeni komisyonla birlikte Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki ilişkilerin daha sağlıklı devam edeceğini kaydederek, "Üst düzey temaslar önemlidir. Birçok alanda birlikte çalışmak zorundayız. Sadece üyelik müzakereleri değil. Temaslarımız önemli." dedi. 

"Yeter ki AB çifte standarttan uzak dursun"

Dönem başkanlığını üstlenecek Hırvatistan'ın dışişleri bakanının Türkiye'ye gelmesini AB ile diyaloğun bir parçası olarak değerlendiren Çavuşoğlu, "Avrupa halklarının karşı karşıya kaldığı sınamalara baktığımız zaman AB'nin tek başına çözeceği sorunlar değil. Bu birlikte çalışmayı gerektiriyor. Bizde bu var. Yeter ki AB çifte standarttan uzak durarak bu süreci devam ettirsin." açıklamasında bulundu. 

"Sondaj faaliyetlerimizi kıta sahanlığımız içerisinde yürütüyoruz"

Çavuşoğlu, Türkiye ile Libya arasında imzalanan Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası hakkında "Yürürlükle ilgili kararnamenin Cumhurbaşkanımız tarafından imzalanmasıyla birlikte Birleşmiş Milletler'e (BM) tescilini yapacağız. Batı sınırları belirlenmiş yeni kıta sahanlığımızı da BM'ye bu şekilde tescil ettiriyoruz. Sondaj faaliyetlerimizi kıta sahanlığımız içerisinde yürütüyoruz. Bu konuları kimseyle müzakere etmiyoruz." diye konuştu.

"Mutabakat uluslararası hukuka uygun yapılmıştır"

Söz konusu anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle Yunanistan'ın tepkisi olduğuna dikkat çeken Çavuşoğlu, "Bizim BM'ye tescille birlikte cevabı vermiş oluyoruz. Yunanistan'ın argümanlarının geçersiz olduğunu daha önce de söyledik. Mutabakat uluslararası hukuka uygun olarak yapılmıştır. Libya’ya bir talep gelmediği için askerî güç gönderme durumu yoktur. Türkiye sınırlarının ötesine bir güç gönderdiği zaman bunun prosedürü bellidir. Meclisten teskerenin geçmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.
 

Yorumlar (0)