Yılın ilk MGK'sı yarın toplanacak: Gündemde neler var?

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki MGK, senenin ilk toplantısını yarın gerçekleştirecek.

GÜNDEM 24.01.2023, 11:15
Yılın ilk MGK'sı yarın toplanacak: Gündemde neler var?

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilecek Milli Güvenlik Kurulu toplantısında, Suriye'nin kuzeyi ile Irak'ta yürütülmüş olan terörle mücadele operasyonları başta olmak üzere, birçok stratejik bölgesel ve ulusal güvenlik konusunun gündeme gelmesi bekleniyor.

Yapılan toplantıda, Pençe serisi operasyonlar başta olmak üzere terörle mücadeleye ilişkin gelinmiş olan son akşamının detaylıca masaya yatırılması ve terörle mücadelenin toplantıda ele alınacak önemli gündem maddelerinden bir tanesi olması öngörülüyor.

MGK'da hangi konular gündeme gelecek?

Geçtiğimiz hafta teröristlerce Suriye'nin kuzeyinden Öncüpınar'a yapılmış olan saldırının ardından terör örgütüne dair yapılmış olan operasyonlarla Suriye ile 12 yılın ardından başlayan üst düzey temasın da MGK'da gündeme alınması bekleniyor.

Sınır güvenliği dahilinde yürütülmüş olan faaliyetlerin de toplantıda ele alınacak olan önemli başlıklar arasında bulunması, başta DEAŞ, FETÖ, PKK/KCK-PYD/YPG olmak üzere bütün terör örgütlerine karşı yürütülmüş olan operasyonların da toplantıda görüşülmesi planlanıyor.

Kıbrıs, Ege ve Doğu Akdeniz'deki gelişmeler ele alınacak

Toplantıda ele alınacak olan başka bir konunun ise Yunanistan'ın yürütmüş olduğu silahlanma faaliyetleriyle Ege'deki provokasyonların olacağı tahmin ediliyor. Bu kapsamda Ege'deki provokasyonların olacağı düşünülüyor. Kıbrıs, Ege ve Doğu Akdeniz'deki gelişmelerin de değerlendirilecek olduğu toplantıda, KKTC ve Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de uluslararası hukuk kaynaklı haklarının korunmasına dair çalışmaların görüşülmesi öngörülüyor.

Rusya ve Ukrayna Savaşı'nın da ele alınması beklenen toplantıda, tahıl koridoruna dair gelişmeler başta olmak üzere, Türkiye'nin barış amacıyla yürütmüş olduğu çalışmalar, kolaylaştırıcılık ve arabuluculuk faaliyetleriyle insani yardım ve kalıcı ateşkes konularının da görüşüleceği tahmin ediliyor.

Son zamanlarda İsveç'ten Türkiye'ye, Erdoğan'a ve Kur'an-ı Kerim'e dair provokatif eylemler sonrasında Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği başvuruları dahilinde gelinmiş olan son durumun da toplantıda ele alınması öngörülüyor.

Yorumlar (0)