Yeterli sayıya ulaşılamadı: CHP’nin olağanüstü toplanma çağrısı düştü

CHP'nin geçtiğimiz günlerde çağrısını yaptığı ve sağlık personellerine karşı yapılan şiddetin ele alınacağı olağanüstü toplantı talebi gereken çoğunluk oluşturulamadığı için düştü.

GÜNDEM 01.08.2022, 16:15
Yeterli sayıya ulaşılamadı: CHP’nin olağanüstü toplanma çağrısı düştü

Sağlık çalışanlarına gerçekleştirilen şiddet hususunda ve CHP’nin bu durum için oluşturduğu kanun teklifi adına TBMM Genel Kurulu olağanüstü şekilde toplanacaktı. Fakat kurul gereken sayıya ulaşamadığı için toplantı düzenlenemedi.

Ne olmuştu?

CHP'nin sağlık personellerine karşı gerçekleştirilen şiddetin görüşülmesi istemiyle yaptığı olağanüstü toplantı talebinin sonrasında, Meclis Başkanı Mustafa Şentop, 1 Ağustos günü Genel Kurul'u toplantıya davet etmişti. Meclisin bir araya gelişinin açılabilmesi adına en az 200 milletvekilinin kurulda hazır olarak bulunması gerekiyordu.

MHP ve AK Parti toplantıya katılım sağlamadı

Bu çağrı sonrasında AK Parti ve MHP kanadından da açıklamalar yapıldı. AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, çağrısı yapılan toplantıya katılım sağlamayacaklarını duyurdu. Ünal, "Sağlık alanı son derece hassas bir konudur. Bunu siyasi bir şov haline getirmeye çalışıyorlar. Bunu açıkça görüyoruz ve toplantıya katılım sağlamayacağız” dedi.

Öte yandan MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da yapılan çağrının ardında, “Bu konu CHP tarafından istismar ediliyor. Bu toplantıya katılmayacağız” demişti. Bunun yanı sıra, HDP de yapılan çağrıya karşılık vermedi ve toplantıya katılmadı.

Çoğunluğun sağlanması için 200 kişi hazır bulunmalı

1980 yılının sonrasında TBMM Genel Kurulu, 17’nci Dönemden bu zaman kadar toplamda 46 defa olağanüstü bir araya gelmeye çağrıldı. 39 toplantı düzenlenen kurulda, bir çağrı için herhangi bir işlem gerçekleştirilmedi, 3 çağrı kabul edilmedi, 3 çağrı ise gereken sayıya ulaşılamadığı için düştü.

İçtüzüğe göre, TBMM Başkanı kendi düşüncesine göre toplantı çağrısı için karar alabiliyor. Kurul mensuplarının beşte birinin imzasının bulunduğu gerekçeli önerideki çağrı talebini ise en geç 7 gün içerisinde yerine getirmek durumunda oluyor.

Olağanüstü toplantının gerçekleştirilmesi için görüşmenin başında düzenlenen açılış yoklamasında Genel Kurulda en az 200 milletvekilinin hazır olması gerekiyor.

Gereken çoğunluk oluşturulmaz ise çağrı düşmüş olarak kabul ediliyor. Konu üzerinde gereken işlemler bitirilince, TBMM işlemlerin sürdürülebilirliğine karar vermediği koşulda tatile veya ara veriyor.

Genel Kurul’un daha öncesinde gerçekleştirdiği olağanüstü toplantılar

TBMM, 17. Dönem'de 4, 18. Dönem'de 5, 19. Dönem'de 6, 20. Dönem'de 3, 21. Dönem'de 3, 22. Dönem'de 7, 23. Dönem'de 2, 24. Dönem 5, 25. Dönem 1, 26. Dönem'de 3 kez olağanüstü toplandı. 27. Dönem'de ise olağanüstü toplantı gerçekleştirilmedi.

Geçiş dönemlerde olağanüstü görüşmeler ise şu sebepler için gerçekleştirildi; FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi, seçimler, yurt dışına asker göndermeye ilişkin tezkereler, TBMM'nin kuruluşunun yıl dönümü ile Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Anayasa değişikliği, terör olayları, dış politikadaki olağanüstü gelişmeler, Meclis Araştırması açılması ile ilgili önergelerin yanı sıra bazı kanun teklifleri, güven oylaması ve bakanlar kurulu programının okunması.

Bunun yanı sıra 1990 senesinde hac mevsimi esnasında ortaya çıkan ve binlerce kişinin hayatını kaybettiği durumlar, 1996 yılında Başbakan Mesut Yılmaz için gönderilen gensoru önerisinin değerlendirilmesi adına olağanüstü toplantı gerçekleştirildi.

Bunların haricinde Genel Kurul, 2001 senesinde Anayasa değişikliği, 2005 ve 2012 seneleri arasında terör eylemleri hususunda genel görüşme istemi, 2006 yılında Avrupa Birliğine katılım aşaması ve duyurulan 9. Uyum Paketi şeklide oluşturulması planlanan kanun teklifi, 2014 yılında Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olarak seçilmesinden dolayı ant içme merasimi için olağanüstü şekilde toplandı.

Son TBMM Genel Kurulu olağanüstü toplantısı ise 2017 senesin Suriye ve Irak tezkeresinin zamanının uzatılması adına düzenlenmişti.

Yorumlar (0)