Yeni kurulan baroların isimleri ne olacak?

Çoklu Baro Sistemi'nin yasalaşmasının ardından baroların isimlerinin ne olacağı kamuoyu tarafından merak ediliyordu. TBB ilgili kanuna işaret ederek, baroların kuruldukları ilin adından başka bir isim kullanamayacağını duyurdu. Peki, bir ilde birden fazla baro olması durumunda baro isimleri nasıl olacak?

GÜNDEM 16.07.2020, 14:02
Yeni kurulan baroların isimleri ne olacak?

Çoklu Baro düzenlemesi olarak bilinen ve 28 maddeden oluşan 7294 sayılı "Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun", 11 Temmuz 2020 tarihinde kabul edilmiş ve 15 Temmuz 2020 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

7294 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesinin ardından Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından, bir ilde birden fazla kurulabilecek baroların isimleri ile ilgili açıklama geldi. Türkiye Barolar Birliği, baroların kuruluşunda, kuruldukları ilin adından başka bir isim kullanmasının yasak olduğunu duyurdu.

Türkiye Barolar Birliği yazılı açıklamasında, 7249 sayılı "Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ile "Avukatlık Kanunu"nda yapılan değişiklikle şu hükmün getirildiğini hatırlattı:
"Aynı ilde yeni bir baronun kurulması durumunda TBB, tüzel kişilik kazanma tarihini esas almak ve birden başlamak suretiyle baroları o ilin adıyla numaralandırır."
Kanuna göre örneğin Ankara'da 5 baro kurulmuşsa baroların isimleri tıpkı noterlerde olduğu gibi "Ankara 1 No.lu Baro, Ankara 2 No.lu Baro" şeklinde olacak.

Kanunda yapılan değişiklik sürecinde, Türk Patent ve Marka Kurumu'na çoklu baro düzenlemesiyle ilgili birden fazla isim başvurusunda bulunulduğu anımsatıldı.

Türkiye Barolar Birliğinin açıklamasında, baroların farklı isimleri kullanmaları ve tescil ettirmelerinin tamamen yasaklandığı, bu konuda Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı tarafından Türk Patent ve Marka Kurumu'na resmî yazıyla "baroların kuruldukları ilin ismi dışında isim kullanamayacaklarına" ilişkin bilgi verildiği bildirildi.

Baroların tescilini, Türk Patent ve Marka Kurumu değil, yine 7249 sayılı kanuna göre Türkiye Barolar Birliği yapabiliyor. 

Aynı kanuna göre, kuruluşu tamamlanmayan baronun tescili de mümkün olmuyor. Kanun gereği baroların kuruluşunda, kuruldukları ilin adından başka bir isim kullanması da yasaklanıyor.

Yorumlar (0)