Yargıtay Başsavcısı Şahin'den HDP kapatma davası hakkında açıklama

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, HDP kapatma davasına ilişkin Anayasa Mahkemesi heyetine sözlü açıklamada bulundu. Çıkışta basın mensuplarına konuşan Şahin, "Delilleri ortaya koyduk. HDP'nin terör örgütüyle bağı biliniyor. Tüm toplum bunun farkında." dedi. Şahin, sürecin seçime kadar sona erip ermeyeceğine ilişkin soruyu da yanıtladı.

GÜNDEM 10.01.2023, 13:03 Hakan Öksüz
Yargıtay Başsavcısı Şahin'den HDP kapatma davası hakkında açıklama

HDP'nin kapatılması talebiyle Anayasa Mahkemesinde (AYM) dava açan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, AYM heyetine sözlü açıklama yaptı. Şahin'in açıklamasının 45 dakika sürdüğü kaydedildi. AYM heyetine yaptığı açıklamanın ardından basın mensuplarına konuşan Şahin, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutladı.

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) kapatılması talepli davanın iddianamesini hazırladıklarını vurgulayan Şahin, bu iddianamenin yanı sıra esasa ilişkin görüşlerini de aktardığını belirtti. HDP'nin Hazine yardımı yapılan hesaplarına bloke konulmasına dair yazılı talebini de tekrarladığını kaydeden Şahin, AYM heyetine yaptığı sözlü açıklamaya ilişkin detaylardan bahsetti.

"HDP'nin terör örgütüyle bağı biliniyor"

HDP'nin, ülkenin ve milletin bütünlüğüne aykırı faaliyetlerin odağına dönüştüğüne işaret eden  Başsavcı Şahin, "Bununla ilgili kanıtları ortaya koyduk. HDP'nin terör örgütüyle bağı biliniyor. Tüm toplum bunun farkında. Partinin yöneticilerinin, terör örgütü PKK'yı kınadığına ilişkin bir örnek yok. PKK'yı terör örgütü değil de 'silahlı halk hareketi' olarak görüyorlar. Bunun kanıtları, televizyonlara da yansımış durumda." vurgusunu yaptı. 

"Örgütün sözde asker alma dairesi gibi davranıyorlar"

HDP'nin "PKK'nın sözde asker alma dairesi gibi" gibi hareket ettiğini öne süren Şahin, "Zorla dağa götürülen çocuklarının geri dönmesi için partinin Diyarbakır il binası önünde toplanan Diyarbakır Anneleri, bunun en önemli kanıtı olarak görülebilir. Davalı parti, -benzetmek gibi olmasın ama- terör örgütünün asker alma şubesi gibi faaliyetlerde bulunuyor. Dava açıldıktan sonra bile partinin bu faaliyetlerinin devam ettiği görülüyor." ifadelerini kullandı.

Seçime kadar süreç sona erer mi?

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin HDP'nin kapatma davasıyla ilgili sürecin seçime kadar tamamlanıp tamamlanmayacağı sorusunu, "Buna Yüksek Mahkeme karar verecek. Bizim görevimiz bugün sona erdi. Topladığımız bütün kanıtları ortaya koyduk." şeklinde cevapladı.

Yorumlar (0)