Murat Kurum'dan ikinci el konut kampanyasına ilişkin açıklama

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, ikinci el konut kampanyasına dair, "İkinci ele ilişkin destek olmak için çalışmalar gerçekleştireceğiz ancak şu anda somutlaşmış bir çalışma bulunmuyor." şeklinde konuştu.

EKONOMİ 10.01.2023, 13:27 10.01.2023, 17:33
Murat Kurum'dan ikinci el konut kampanyasına ilişkin açıklama

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, ikinci el konut kampanyasına dair, "İkinci el konut alacak kişiler için ilk evini alacaklara uygulayacak olduğumuz destekleri vereceğiz. Fakat önü açılacak mı, açılacak, Kredi almaları hususunun önü açılmış olacak. Şu anda alamıyorlar" dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi sonrasında konut kampanyasına dair gazetecilerin sorularını cevaplandırdı:

Henüz somutlaşan bir çalışma yok

Şu andaki bizlerin önceliği bir yandan ilk evini alacak olan vatandaşlarımızın rahatlıkla ev sahibi olması, öte yandan ise yeni konut arzını artırmak, üretimi ve istihdamı artırmak, Yani hepsini birden eş zamanlı yürütmek. İkinci ele ilişkin de destek olmak maksadıyla çalışmalar gerçekleştireceğiz. Şu aşamada ama henüz somutlaşmış bir çalışma bulunmuyor.

İzin vermeyiz

Yeni Evim Kampanyası'nı duyururken ne dedik, ilk evini alacak kişiler için kriterleri paylaştık.

Bununla beraber bu sürecin, denetlenebilir, şeffaf işlemesi amacıyla komisyon kuracağımızı ifade ettik ve bu komisyonu kuruyoruz. Hazine ve Maliye Bakanlığımız, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız, BDDK, SPK ve değerleme kuruluşlarının temsilcilerinin bulunduğu bir komisyonu kuruyoruz.

Bu komisyon, finansal ve teknik denetim gerçekleştirecek, firmaların belirlemiş olduğu fiyatları takip edecek ve burada da esas kriter, ekspertiz raporları olacak.

Yani bu ay satmış olduğu bir evin veya geçtiğimiz hafta satmış olduğu konutun fiyatı her neyse, o fiyat ile kampanyaya dahil olacak.

İkinci el konutlar için aynı destekler olmayacak

Kısa vadede herhangi bir şey beklemeyin ancak zaman içinde de ikinci elde de destek olmak amacıyla çalışıyoruz.

Sonuç olarak bizler elimizdeki bütün araçları kullanıp çözümler geliştiriyoruz. Kira gelirine dair bir sınırlama getirdik. Alt gelirlilere destek olacağımızı söyledik ve alt gelire ilişkin de büyük bir kampanya gerçekleştirdik. Orta gelire destek vereceğimizi söyledik, orta gelire ilişkin ilk evini alacak, yeni evini alacak olan kişilere dair yeni bir finansman modeline uygun olacak şekilde kampanyalar yaptık. İşte 2 milyona dek 0,69, 2-4 arası 0,79, 4-5 arası ise 0,99 olacak şekilde. Burada önceliğimiz ise ilk evini alacak olan kişiler, yani yeni bir ev alacak olan kişiler. Ancak bu ikinci elde ilk evdeki gibi olmaması gerekli. Neden? Sonuçta bu ilk ev, yeni ev. Bizler burada konut yapılanmasına imkan veriyoruz, öte yandan da ilk evini alacak olan orta gelire destek sağlıyoruz. Yani bunu zaten kampanyanın başında ikinci evlere yapmamızın sebebi, üretimi de artırmak istiyoruz. Üretim de istihdam da artsın. Yani ikinci ele ilişkin veya orta gelirin üzerindeki evlere ilişkin yapılacak olan bir çalışma aynı desteklerle olmayacak.

Yani ikinci el evleri biz ilk evini alacak kişilere uygulayacağımız destekleri vermeyeceğiz. Fakat önü açılacak mı, açılacak. Yani oradaki bir kampanya veyahut bir kredi faiz desteği, işte Hazine'nin desteği, yüklenicilerin desteğiyle beraber olacak bir iş değil. Orada bir yüklenici yok çünkü. Ayrıca Öteki tarafta üretimin artırılması ve garanti altına alınmasını istiyoruz. Yani onlara kredi almalarının önü açılmış olacak. Şu anda alamıyorlar. Sorunları da o. Sonuç olarak zaman içinde ikinci elde destek olmak amacıyla çalışmalar gerçekleştireceğiz.

Yorumlar (0)