Türkiye'yi sarsan İzmir depreminin üzerinden iki yıl geçti

İzmir'in Seferihisar ilçesinde meydana gelen ve 117 kişiyi hayattan kopartan 6,6 büyüklüğündeki depremin üzerinden iki yıl geçti. Türkiye'yi yasa boğan facia, depremzedelerin hayatında kapanmayacak derin izler bıraktı.

GÜNDEM 30.10.2022, 12:17 30.10.2022, 14:07 Hakan Öksüz
Türkiye'yi sarsan İzmir depreminin üzerinden iki yıl geçti

İzmir'in Seferihisar ilçesi, 30 Ekim 2020'de yaşanan 6,6 büyüklüğündeki depremle sarsılmıştı. 117 kişinin yaşamını yitirdiği depremin üzerinden iki yıl geçti. Doğanbey Mahallesi'ne 23 kilometre uzakta gerçekleşen ve yaklaşık 15 saniye boyunca devam eden korkunç depreme ilişkin korkunç hatıralar, hafızalardan silinmedi.

Sığacık Mahallesi'ni su bastı

Yerin 16,54 kilometre derinliğinde meydana gelen fay hattı kırığı nedeniyle yaşanan deprem, Türkiye'yi yasa boğdu. Deprem nedeniyle Sığacık Mahallesi'nde etkili olan tsunami, yerleşim bölgesinde su baskınlarına yol açtı. Sokakları basan suların yüksekliği, 1 metreyi buldu. İlçedeki marinada demirleyen bazı tekneler battı, ev ve iş yerlerinde hasar meydana geldi. Su baskınları nedeniyle 1 kişi hayatını kaybetti.

107 kişi enkazlardan kurtarıldı

Depremin merkez üssünün yaklaşık 70 kilometre uzağında bulunan Bornova ve Bayraklı ilçeleri, en çok zarar gören bölgeler oldu. Bu ilçelerde bulunan 9 binanın yıkılması, çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Barış Sitesi, Rızabey, Doğanlar, Yılmaz Erbek ve Yağcıoğlu apartmanlarının enkazlarından 107 kişi kurtarıldı. Arama kurtarma çalışmaları yaklaşık 108 saat sürdü. 

Enkazdan çıkartılan minik bedenler, Türkiye'ye umut oldu

2020 yılının Ekim ayında Türkiye nefesini tuttu, İzmir'deki yıkılan binalarda gerçekleştirilen kurtarma çalışmalarını takip etti. Gece ve gündüz demeden sürdürülen çalışmalarda enkazdan çıkarılan 3 yaşlarındaki Ayda Gezgin ile Elif Perinçek, tüm ülkeyi duygulandırdı. Çalışmalar sonucunda enkazdan sağ çıkarılan İdil Şirin (14), Günay Özışık (15) ve İnci Okan (16), Türkiye'nin gündemine oturdu.

Çalışmalarda 7 binden fazla personel görev yaptı

Depremin ardından bölgedeki yaraları sarmak için Türkiye seferber oldu. Ülkenin her bölgesinden İzmir'e yardım gönderildi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), binalardaki hasarın tespit edilmesi için yapılan çalışmaları koordine etti. Depremzedelerin ihtiyaçlarının giderilmesi için çeşitli uygulamalar başlatıldı. En az 7 bin personelin görev yaptığı çalışmalarda depremzedelere psikolojik yardım da yapıldı.

184 bin 685 binada hasar tespit çalışması yapıldı

Depremin ardından hasar tespit çalışması yapılan bina sayısının 184 bin 685 olduğu kaydedildi. Toplamda 1316 personelle yapılan çalışmalarda 9 bin 49 binanın hasar aldığı tespit edildi. Alınan kararla 35 bina acil şekilde yıkıldı. 175 bin 636 binada ise hasar tespit edilmedi. İncelemelerde ağır hasar aldığı belirlenen 543 bina yıkıldı. Bayraklı ilçesinde TOKİ idaresinde bina yapımına başlandı. Proje sonucunda 1404 konut ile 289 iş yeri tamamlandı. 

Yorumlar (0)