Türkiye'ye F-16 satışı: Çavuşoğlu'ndan açıklama

Mevlüt Çavuşoğlu, "Ülkemizin F-16 savaş uçağı talebi ile Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğinin ilişkili olmadığını, ABD Kongresinin bunları ilişkili gibi göstermemesi gerektiğini ifade ediyoruz." dedi. Çavuşoğlu, Biden yönetimi kararlı olduğu takdirde ABD Kongresinin bu husustaki muhalefetinin aşılabileceğini belirtti.

GÜNDEM 19.01.2023, 01:31
Türkiye'ye F-16 satışı: Çavuşoğlu'ndan açıklama

ABD-Türkiye Stratejik Mekanizma 2. Bakanlar Toplantısı çerçevesinde ABD'nin başkenti Washington'da mevkidaşı Antony Blinken ile görüşen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, görüşmenin akabinde Türk gazetecilerle basın toplantısı gerçekleştirdi.



"Verimli geçti"


ABD'li mevkidaşı ile görüşmesinde, ülkemizin F-16 savaş uçağı alım talebi dahil olmak üzere bölgesel ve ikili pek çok hususu masaya yatırdıklarını aktaran Çavuşoğlu, toplantının bir hayli verimli geçtiğini dile getirdi.

Bakan Çavuşoğlu, ABD-Türkiye Stratejik Mekanizma toplantılarını kurumsal hale getirmek ve senede minimum iki defa toplanmak üzere kendilerine teklifte bulunduklarını ifade etti.



"ABD yönetimi kararlı olmalı"

Ülkemizin F-16 savaş uçağı modernizsyon kiti ve yeni alım talebini de geniş kapsamlı olarak konuştuklarını söyleyen Çavuşoğlu, "Ülkemizin F-16 savaş uçağı talebi ile Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğinin ilişkili olmadığını, ABD Kongresinin bunları ilişkili gibi göstermemesi gerektiğini ifade ediyoruz." diye konuştu.

Çavuşoğlu, Biden yönetimi kararlı olduğu takdirde ABD Kongresinin bu husustaki muhalefetinin aşılabileceğini belirtti.



"Verdikleri sözleri tutmadılar"

Görüşmede Suriye hususunu da görüştüklerini kaydeden Çavuşoğlu, Suriye'ye tekrar odaklanmak üzere ABD ile iş birliği yapmak için hazır durumda olduklarını fakat ABD'nin daha evvel başta 'Menbiç Yol Haritası' olmak kaydıyla ülkemize verdiği birtakım sözleri tutmadığını vurguladı.

Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı ile iki ülke arasındaki enerji iş birliğini geliştirme hususunda da mutabık kaldıklarını duyurdu.

Bakan Çavuşoğlu, Blinken'ı ülkemize davet ettiğini de sözlerine ekledi.



ABD Dışişleri Bakanlığından açıklama

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, "Türkiye ile çok yapıcı ilişkilerimiz var. Türkiye'ye, günümüzdeki en acil problemlerin büyük çoğunluğunu ele alınmasında oynadığı önemli rol için minnettarız." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)