Türkiye'ye F-16 satışı: ABD'den yeni açıklama

Pentagon (ABD Savunma Bakanlığı) Sözcüsü Ryder, ülkemize F-16 savaş uçağı satışına dair kararın değerlendirilmek üzere Kongrenin önünde olduğunu ifade etti.

DÜNYA 18.01.2023, 00:54
Türkiye'ye F-16 satışı: ABD'den yeni açıklama

Pentagon Sözcüsü, günlük basın toplantısında, ülkemize yönelik F-16 savaş uçağı satışlarına dair karara yönelik soruları yanıtladı.

Hususa ilişkin kararın ön inceleme için Kongreye sevk edilmesine ve bu muhtemel satışın ABD ile Türkiye arasındaki askeri ilişkilerde ne oranda önemli olduğuna dair soruyu cevaplayan Patrick Ryder, kararın değerlendirilmek üzere Kongrenin önünde olduğunu ifade etti.

Ryder, "ABD ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilere gelince, her daim Türkiye’nin önemli bir müttefik ve ortak olduğunu dile getirdik. Yani Türkiye’nin liderleri ile bu bağı kuvvetlendirmek ve karşılıklı savunma gereksinimlerimizin dikkate alındığından emin olmak amacıyla yakın çalışmayı sürdüreceğiz." şeklinde konuştu.



"Dünyada da çok önemli bir ortak"

ABD'nin ülkemize F-16 savaş uçağı satışını onaylaması ile Yunanistan’a F-35 savaş uçaklarını satma planının bağlantılı olup olmadığına yönelik soru üzerine Ryder, bu hususların birbirinden ayrı olduğunu ve ABD’nin her iki ülkeyle de ilişkilerinin olduğunu belirtti.

Ryder, Kongredeki bazı üyelerin ülkemize F-16 savaş uçağı satışına itiraz ettiği anımsatılarak bu hususta ABD Savunma Bakanlığının Kongreye öneride bulunup bulunmadığına yönelik soruya, “Bu Kongrenin vereceği bir karar. Buradan Kongreye ne yapacaklarını söyleyemem mümkün değil. ABD ve Türkiye bir ittifakı paylaşıyorlar ve Türkiye yalnızca bölgede değil dünyada da çok önemli bir ortaktır. Yalnızca bunları söyleyebilirim." yanıtını verdi. ​​​​​​

Yorumlar (0)