Türkiye ile BM arasında imzalar atıldı: İstanbul, bölgesel merkez oluyor!

Birleşmiş Milletler (BM) ve Türkiye arasında Kalkınma İşbirliği Ofisi'nin İstanbul'da bölgesel ofisi kurulmasına ilişkin ev sahibi ülke anlaşmasına imza atıldı.

GÜNDEM 10.11.2022, 05:47 10.11.2022, 17:38
Türkiye ile BM arasında imzalar atıldı: İstanbul, bölgesel merkez oluyor!

Birleşmiş Milletler (BM) ve Türkiye arasında Kalkınma İşbirliği Ofisi anlaşması imzalandı.

“Türkiye için her zaman bir öncelikti”

Anlaşmaya, Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu ve BM Kalkınma İşbirliğinden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Vekili Oscar F. Taranco imza attı. Büyükelçi Sinirlioğlu, Türkiye'nin bu anlaşma için iki yıldan fazla bir süredir çalıştığını belirterek anlaşmanın imzalanması sebebiyle duyduğu memnuniyeti aktardı. Her iki tarafın da gösterdiği esneklikten sonra anlaşmanın tamamlandığını söyleyen Sinirlioğlu, Türkiye için Kalkınma İşbirliği Ofisi'nin İstanbul'daki varlığının daima bir öncelik olduğunu ifade etti. Bu ofisin BM Kalkınma Sisteminin omurgalarından bir tanesi ve ülke ve küresel düzeyindeki girişimler arasında koordinasyon sağlanmasında kritik bir role sahip olduğunu söyleyen Sinirlioğlu, Türkiye'nin BM Genel Sekreteri Guterres ile Ukrayna tahılının Karadeniz yoluyla ihracı için İstanbul Antlaşması'nın imzalanmasına imkan tanıdığını ve bunun da BM ve Türkiye arasındaki iş birliğinin bir diğer örneği olduğunu dile getirdi.

Söz konusu anlaşmanın, BM ve Türkiye arasındaki iş birliğini biraz daha güçlendireceğine vurgu yapan Sinirlioğlu, "Birleşmiş Milletler, Türkiye'deki varlığını devam ettiriyor. Şu anda İstanbul BM'nin farklı bölgesel ofislerine ev sahipliği yapıyor. BM ve Türkiye arasında artan iş birliği neticesinde İstanbul, çeşitli BM kuruluşlarının bölgesel merkezi oldu. Türkiye, BM için İstanbul'u daha büyük bir küresel ve bölgesel merkez haline getirmeyi amaçlıyor." sözlerini kullandı.

“İstanbul son derece önemli bir bölgesel merkez”

BM Kalkınma İşbirliğinden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Vekili Oscar F. Taranco da anlaşmanın imzalanma aşamasındaki çabaları ve yakın iş birliği sebebiyle Büyükelçi Sinirlioğlu'na teşekkürlerini iletti.

Anlaşmanın BM Genel Sekreteri'nin reform çalışmalarına destek bakımından oldukça önemli olduğunu söyleyen Fernandez-Taranco, "Dünyanın en güzel kentlerinden biri olan İstanbul'da olmaktan mutluluk duyacağız. İstanbul oldukça önemli bölgesel bir merkez." sözlerini kullandı.

Taranco, İstanbul'da kurulacak olan ofisin diğer ülkelere ve bölgelere erişim açısından da önemli olduğunu aktardı.

Yorumlar (0)