Türkiye'den bir NAVTEX daha!

Türkiye, uzun süredir Doğu Akdeniz’de faaliyet gösteren Yavuz sondaj gemisi için yeni NAVTEX ilan etti. Son NAVTEX, Yavuz sondaj gemisinin görev süresini 15 Eylül’e kadar uzatıyor.

GÜNDEM 16.08.2020, 09:32
Türkiye'den bir NAVTEX daha!

Türkiye, Doğu Akdeniz'de hâlihazırda yürüttüğü sondaj çalışmasının süresini uzatan yeni bir NAVTEX (denizdeki seyir ve faaliyet bilgisi) ilan etti.

NAVTEX ilanı Türk Deniz Kuvvetleri Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı'nın internet sayfasında yer aldı.

İlan edilen NAVTEX'e göre, Kıbrıs adasının güneybatısında 18 Ağustos-15 Eylül tarihleri arasında sondaj çalışmaları yapılacak. NAVTEX'e göre sondaj çalışmalarını Yavuz sondaj gemisi gerçekleştirecek.

"Şiddetle" vurgusu

Oruç Reis sismik araştırma gemisi için yayımlanan NAVTEX alanında Fransa ile Yunanistan'ın ortak askerî tatbikat yaparak tacizde bulunması, ardından Oruç Reis'e yaklaşan Yunan askerî gemisinin Türk askerî gemisi tarafından itilmesi ve bu itme sırasında Yunan askerî gemisinin hasar görmesi üzerine Türkiye, yayımladığı bu son Navtex duyurusunda farklı bir ibare kullandı.

NAVTEX'te dikkat çeken ibaresinde Türkiye, "Çalışma sahasına girilmemesi şiddetle tavsiye olunur" uyarısı yaptı.

Ertuğrul Bey, Osman Bey ve Orhan Bey gemileri de Yavuz'a destek için sahada bulunacak. Belirlenen sahalarda bir aya yakın sürede doğal gaz ve petrol aranacak. Yavuz'un sondaj faaliyeti 15 Eylül'de tamamlanacak.

Yorumlar (0)