Türkiye, Azerbaycan arasında imzalanan madencilik anlaşması Resmi Gazete'de

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzalayarak onayladığı madencilik alanındaki milletlerarası anlaşma, bugün Resmi Gazete'de yayımlandı.

GÜNDEM 04.08.2023, 11:30 04.08.2023, 11:39
Türkiye, Azerbaycan arasında imzalanan madencilik anlaşması Resmi Gazete'de

22 Aralık 2021 tarihinde Bakü'de imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Madencilik Alanında İşbirliği Anlaşması"nın onaylanmasına ilişkin karar bugün Resmi Gazete'de yer aldı.

Maden yataklarının daha verimli kullanılması sağlanacak

Karara göre, Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Azerbaycan Cumhuriyeti Ekoloji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı arasında imzalanan anlaşmayla maden arama, araştırma ve üretim alanında yapılan çalışmaların güvenilirliğinin ve şeffaflığının artırılması, maden yataklarının daha verimli kullanımı ile korunmasına ilişkin uygulamalar incelenecek.

Bilgi alışverişi yapılacak

Maden kaynaklarının aranması, eğitim programları ve jeolojik araştırmalar yolu ile deneyim ve bilgi paylaşımı yapılacak.

Madencilik sektörünün gelişimine yönelik endüstriyel ve bilimsel istatistikler dahil olmak üzere teknolojik, bilimsel, teknik ve mevzuat konularında bilgi alışverişi yapılacak.

Uluslararası standartlara dikkat edilecek

Maden arama çalışmaları sonucunda çıkarılan cevher miktarının ve özelliklerinin uluslararası alanda kabul görecek standartlara göre belirlenmesine ilişkin çalışmalar uygulanacak.

Deneyimler paylaşılacak

Anlaşma tarafları arasında madencilik uzmanlarına ilişkin de eğitim düzenlenecek ve uzman değişimi yolu ile deneyimler paylaşılacak.

Metalik madencilikte ortak çalışmalar yapılacak

Ara-uç ürün tesis teknolojisinin de geliştirilmesine ilişkin işbirliği tesis edilerek, imzalanacak olan üretim paylaşım anlaşması çerçevesinde metalik madenlere yönelik ortak çalışmalar yürütülecek.

Ayrıca tarafların, söz konusu anlaşmanın uygulanması amacı ile bir "Madencilik Çalışma Grubu" oluşturmalarına ve iki ülkenin de madencilik alanında faaliyet gösterecek ortak girişimler veya özel şirketler aracılığı ile birlikte çalışacak.

Yorumlar (0)