Türk Silahlı Kuvvetlerinin "Pençe"si terör yuvalarını dağıtıyor

Türk Silahlı Kuvvetleri, Irak'ın kuzeyinde düzenlediği "Pençe" serisi operasyonlar vesilesiyle terör örgütüne ağır darbe vurdu. Hakurk ile 2019 yılında başlayan ve daha sonra Sinat-Haftanin ile devam eden, Avaşin-Basyan ve Metina ile genişleyen ve Zap bölgesiyle son olarak devam eden Pençe serisi operasyonları çerçevesinde 1067 terörist etkisiz hale getirildi.

GÜNDEM 28.04.2022, 11:35 28.04.2022, 17:29
Türk Silahlı Kuvvetlerinin "Pençe"si terör yuvalarını dağıtıyor

Irak'ın kuzeyinde operasyonlar düzenleyen TSK, gerçekleştirdiği "Pençe" serisi operasyonlarla terör örgütü PKK’ya ağır darbe indirdi.

Terör yuvaları, Pençe operasyonlarıyla dağıtılıyor!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "terörle mücadelede yeni bir güvenlik konseptine doğru gidildiğini" açıklamasından sonra Irak'ın kuzeyinde bulunan terör yuvaları art arda gerçekleştirilen operasyonlarla dağıtıldı.

"Pençe serisi" olarak isimlendirilen bu operasyonlardan birincisi, 3 yıl önce düzenlendi. Terör örgütü tarafından Hakurk’ta kullanılan sığınak ve mağaraların imha edilmesi ve terör örgütü üyelerinin etkisiz hale getirilmesi hedefiyle düzenlenen operasyon için 27 Mayıs 2019 tarihinde düğmeye basıldı.

Operasyon çerçevesinde Kara Kuvvetleri Komutanlığının ateş destek araçlarının atışları ve Hava Kuvvetleri Komutanlığının uçaklarının hava harekatı aracılığıyla yumuşatılan hedef alanına hava harekatıyla komandolar indirildi.

Tespit edilen hedeflerin başarılı bir şekilde kontrol altına alınmasından sonra harekatın yeni aşamasına geçildi. Şu anda da devam eden operasyon bölgesinin genişletilmesiyle terör yuvaları, düzenlenen Pençe-2 operasyonunda parçalandı. TSK, Pençe 1 Operasyonu sonucunda 126, Pençe-2 Operasyonu'nda da 102 terör örgütü üyesini etkisiz hale getirdi.

Hudut güvenliğine karşı Hakurk'tan yönelen tehdidin önemli oranda bertaraf edilmesinden sonra Türk Silahlı Kuvvetlerinin sonraki hedefi Sinat-Haftanin’deki terör yuvaları oldu.

24 Ağustos 2019'da Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "İleriden hudut güvenliğini sağlamak, teröristlerle ait sığınak ve mağaraları imha etmek hedefiyle Sinat-Haftanin alanında Pençe -3 Operasyonu'nun başlatıldığını" açıkladı.

Kara Havacılık unsurları, Hava Kuvvetleri Komutanlığının uçakları ve İHA/SİHA’larla desteklenen operasyon çerçevesinde terör örgütüne ait olduğu belirlenen hedefler teker teker imha edildi.

Söz konusu operasyonlar vesilesiyle çok sayıda koordineli hava harekatı da düzenlenirken Pençe-3 Operasyonu'nda etkisizleştirilen terörist sayısı 102 oldu.

- 81 hedef imha edildi

Artan bir tempoda terörle mücadelenin devam ettiği ve sonraki dönemde Milli Savunma Bakanlığı, 15 Haziran 2020 tarihinde yeni bir harekatın uygulamaya alındığını, "Türk savaş uçakları teröristlerin yuvalarına başlarına yıkıyor" sözleriyle açıkladı.

Pençe-Kartal ismi verilen operasyon çerçevesinde, teröristler tarafından Irak'ın kuzeyinde üs olarak kullanılan Karacak, Sincar, Kandil, Avaşin-Basyan, Hakurk ve Zap’taki terör hedeflerine hava harekatı gerçekleştirdi.

Teröristlere ait mağara, sığınak ve barınakların yer aldığı 81 hedefin imha edildiği operasyona ülke genelindeki muharip üslerden hareket eden savaş uçaklarının haricinde İHA'lar, HİK ile birlikte tanker uçakları da katıldı. Düzenlenen hava harekatlarında önemli oranda milli ve yerli akıllı mühimmat kullanıldı.

Hava harekatından hemen sonra terör hedeflerini imha etmek amacıyla Mehmetçik bir defa daha Irak'ın kuzeyine harekat gerçekleştirdi. Pençe-Kaplan Operasyonu çerçevesinde Hava Kuvvetleri, ATAK helikopterleri, İHA ve SİHA'lar ve ateş destek vasıtalarıyla desteklenen komandolar hava harekatıyla Haftanin'e intikal ettirildi.


- Sonraki hedef Gara!

Operasyon çerçevesinde tespit edilen bölgelere karadan komandolar sızma harekatı düzenlerken helikopterlerle bazı komando birlikleri ise bölgeye indirildi. Operasyon neticesinde 228 terörist etkisiz hale getirildi.

Tarih 10 Şubat 2021'i işaret ettiğinde Türk Silahlı Kuvvetleri, bir defa daha terör hedeflerine karşı büyük bir harekat düzenledi. Operasyonlar neticesinde ağır kayıplar verdiği açıklanan terör örgütünün, Irak'ın kuzeyindeki bölgelerde tekrar barınma bölgeleri oluşturma girişimlerinin tespiti sonrasında yeni bir hava harekatı yapıldı. "Pençe Kartal-2" ismi verilen operasyonda teröristler tarafından Gara bölgesinde kullanılan hedefler yoğun saldırı altına alındı.

Hedeflerin, hava harekatında tam isabetle vurulmasından sonra kara unsurları bölgeye helikopterle indirildi. Terör örgütünün bölgedeki varlığına, düzenlenen operasyonlarla ağır darbe indirilirken 65 terörist ise etkisiz hale getirildi.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu!

Terör örgütüne karşı operasyonların devam ettiği dönemde Türk Silahlı Kuvvetleri, bu defa ise Avaşin-Basyan ve Metina’daki terör hedeflerine ilişkin Pençe Yıldırım ve Pençe Şimşek Operasyonu'nu başlattı.

23 Nisan 2021'de Cumhurbaşkanı Erdoğan, video konferans yöntemiyle Kara Kuvvetleri Harekat Merkezi'nde bulunan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve yanındaki TSK komuta kademesiyle görüşerek Türk Silahlı Kuvvetleri’ne başarı dileklerini iletti ve kamuoyuna operasyonun başlatıldığını duyurdu.

"Vatandaşlarımızı terör belasından kurtarmakta ve terörün kökünü kazımakta kararlıyız" sözlerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu mücadeleyi sergileyen Türk Silahlı Kuvvetleri ve kahraman mensuplarıyla gurur duyduklarını söyledi.

Komandolar, operasyon çerçevesinde teröristlerin inlerine girdi, Kara Kuvvetleri Komutanlığının ateş destek araçları ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı uçakları, terör hedeflerini teker teker yerle bir etti. İlerleyen dönemde operasyonlarla ilgili Milli Savunma Bakanlığı’ndan gelen açıklamada, Pençe Yıldırım'da 211 ve Pençe Şimşek'te 176 teröristin etkisiz hale getirildiği açıkladı.

- "Kilit" kapanıyor

Hudut güvenliğini temin etmek amacıyla Hakurk ile başlayan Sinat-Haftanin ile süren, Avaşin-Basyan ve Metina ile genişleyen operasyonlardan sonra bu sefer Mehmetçik, terör örgütü için kritik anlam teşkil eden Zap'ı hedefine aldı.

Teröristlerin yuvalandığı bölgelerin merkezi konumunda bulunan ve Pençe serisi harekatlar çerçevesinde Metina ve Hakurk’tan kaçan teröristlerin bir araya geldiği bölge olarak bilinen Zap'a ilişkin operasyon kapsamında 17 Nisan 2022 tarihinde harekete geçildi.

Terör örgütü kamplarının yer aldığı ve örgütün elebaşlarının bulunduğu bölgeye karşı operasyona Pençe Kilit ismi verildi.

Irak'ın kuzeyinden gelen saldırılara "kilit vurulması" çerçevesinde planlanmış olan operasyonda, ateş destek vasıtaları ve hava harekatları ile günler öncesinden hedefler vurulmaya başlandı.

Diğer operasyonlarda da yapıldığı üzere Irak'ın toprak bütünlüğü ve egemenlik haklarına saygılı bir biçimde düzenlenen Pençe Kilit operasyonu çerçevesinde, 17 Nisan günü geniş çaplı hava harekatı gerçekleştirildi.

Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait olan uçakların da katıldığı harekat kapsamında, İHA ve SİHA’lar, Havadan Erken İhbar Uçağı ve tanker uçakları da yer aldı.

- Mehmetçik Zap’ta

Belirlenen hedeflerin uçaklarla tam isabetle vurulmasından sonra bölge, ÇNRA, Fırtına ve diğer topçu unsurları tarafından yoğun ateş altına alındı.

Ateş destek araçlarının atışlarından sonra İHA ve SİHA'lar, ATAK helikopterleriyle desteklenen komandolar ve Özel Kuvvetler unsurları, helikopterlerle ve karadan sızarak bölgeye intikal etti. Helikopterleri milli ve yerli ATAK helikopterleri korudu.

Hava hücum harekatının bitmesinin ardından Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, operasyonun ilk safhasında tespit edilen hedeflerin ele geçirildiğini, şu ana kadar operasyon çerçevesinde 57 teröristin etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

Diğer yandan bütün bu operasyonlarla bağlı olmak üzere Irak'ın kuzeyinde bulunan terör hedeflerine karşı çok sayıda hava harekatı da gerçekleştirildi.

‘Hedef yalnızca teröristler!’

Söz konusu operasyonlarla ilgili Milli Savunma Bakanlığının yaptığı açıklamalarında, terör hedeflerine yönelik Türk Silahlı Kuvvetlerinin gerçekleştirdiği bütün faaliyetlerde olduğu gibi Pençe operasyonlarında da hedeflerin yalnızca ve yalnızca teröristler olduğu pek çok defa vurgulandı. Operasyonların, Irak'ın toprak bütünlüğü ve egemenlik haklarına saygılı bir biçimde gerçekleştirildiği aktarıldı.

Bunlarla beraber bütün faaliyetlerde olduğu üzere bu operasyonlar esnasında sivillerin, kültürel ve tarihi varlıklar ile ekolojinin zarar görmemesi adına her türlü önlemin alındığı bildirildi.

Söz konusu operasyonların ortak özelliğinin ise yüksek seviyede bunların takibi oldu. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve diğer TSK komuta kademesi, başından itibaren bütün bu operasyonları harekat merkezlerinden inceledi ve takip etti.

Operasyonlara katılmış olan birliklerin komutanları ile pek çok defa video konferans toplantıları düzenlendi.

Yorumlar (0)