Kavcıoğlu, yılsonu enflasyon tahminini güncelledi

TCMB Başkanı Kavcıoğlu, 2022 sonu enflasyon tahmininin yüzde 23,2’den yüzde 42,8’e yükseltildiğini açıkladı.

EKONOMİ 28.04.2022, 12:10 28.04.2022, 12:26
Kavcıoğlu, yılsonu enflasyon tahminini güncelledi

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, “Enflasyon Raporu 2022-II” bilgilendirme toplantısında konuştu. Merkez Bankası’nın İdare Merkezi’nde düzenlenen toplantıda konuşan Kavcıoğlu, enflasyon tahminin yukarı yönlü güncellendiğini açıkladı. “Yılın ilk çeyreğindeki küresel emtiaların yükselmesi, enflasyondaki yükselişin de ana sebepleri oluyor. Aldığımız tedbirlerle birlikte enflasyonun düşme yoluna gireceğini düşünüyoruz. Mayıs ayından itibaren enflasyonun aşağı doğru ineceğini tahmin ediyoruz.” İfadelerinin kullanıldığı toplantıda Kavcıoğlu, 19,6 puanlık yükselişi duyurdu.

19,6 puanlık yükselişe gidildi

Kavcıoğlu, 2022 sonu enflasyon tahminini önceki toplantıda yüzde 23,2 olarak duyurmuştu. Ancak bugünkü toplantıda bu yüzdenin 19,6 puan yükselerek yüzde 42,8 oranına çıktığını kaydetti. 2023 sonu enflasyon tahmini olarak yüzde 12,9; 2024 sonu enflasyon tahmini olarak da yüzde 8,3 seviyesi bildirildi.



Kavcıoğlu’ndan açıklamalar

Şahap Kavcıoğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şu yöndeydi: “Ocak-nisan dönemindeki bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 14 seviyesinde sabit tutmaya karar verdik. TCMB olarak fonlaması yalnız bir operasyonel çerçevede açık olan piyasa işlemleri ile para takası kanalıyla yapılan gecelik faizler, TCMB politika faizi civarında gerçekleşti. Bankanın öngörülebilir likidite yönetimi sayesinde Borsa İstanbul’un gecelik repo faizleri de politika faiz seviyesinde dalgalanmaya devam etti. İktisadi görünümler esas alınarak orta vadeli tahminler üretildi. Gıda ve ithalat fiyatları, maliye ile küresel büyüme politikası gibi dış unsurlar gibi varsayımları da sık sık gözden geçirip güncellemelerimizi bunlara göre yapıyoruz.”

“Ukrayna’daki durumun sıcak çatışma ortamına dönüşmesiyle birlikte uluslararası emtia fiyatları, geçen senenin aynı dönemine nazaran belirgin şekilde yükseldi. Bu senenin ilk çeyreğinde de doğal gaz ve elektrik fiyatlarında büyük artışlar yaşandı. Biz de tahminlerimizde bu gelişmeleri baz alıyoruz. Göz önünde bulundurduğumuz vadeli fiyat eğrilerine göre ham petrol fiyatları, gelecek dönemde, “Ocak Enflasyon Raporu’nda” yer verdiğimiz varsayımlarımızın da üzerinde kalacak. Bu doğrultuda ham petrol fiyatlarının 2022 senesinde ortalama 102,2; 2023 senesinde de ortalama 93,9 dolardan işlemde olacağını düşünüyoruz. Enerji dışı emtia fiyatlarına baktığımızda arz-talep konusunda uyumsuzluğa, jeopolitik gelişmelere, taşımacılıktaki fiyat artışına ve tarımsal kuraklığa bağlı olarak yükselişlerin devam ettiğini söyleyebiliriz. Bu kapsamda ithalat fiyatları da yukarı yönlü güncellenmiştir.”



“Tahminlerimizi gerçekleştirirken makroekonomik politikaların orta vadeli perspektifine bakıyor, liralaşma adımlarını esas alıyor ve enflasyonu düşürmeye odaklanıyoruz. Para politikamızdaki duruş, sürdürülebilir fiyat istikrarı doğrultusunda belirlenen görünümün altındadır. Küresel barış ortamının yeniden oluşturulması ve baz etkilerinin sıfıra inmesiyle birlikte enflasyonun kademe kademe düşeceğini öngörüyoruz. Enflasyonun yükselmesi, enflasyon beklentisindeki dağılımı da açmaktadır. Bu durum tahmin patikasına da yansımaktadır. Bir önceki rapor dönemine göre TL cinsinden ithalat fiyatlarında oluşan güncellemeler, enflasyon tahminini de 5,5 puan artırmıştır. Gıda fiyatlarındaki artış da 2,8 puan etki etmiştir. Doğal gaz, alkol ve tütün fiyatlarındaki artış yılsonu enflasyonuna 2,1 puanlık katkı yapmıştır."

500 TL’lik banknot basılacak mı?

Şahap Kavcıoğlu, 500 TL’lik banknotun basılıp basılmayacağı hakkında şunları ifade etti: “Bir kişinin tweeti ile konu buralara kadar geldi ancak bunu ciddiye almak doğru değil. 500 TL’lik banknot da 5 TL’lik madeni para da basılmayacak. Piyasanın da vatandaşın da böyle beklentileri yok. Bizim de böyle hazırlığımız yok.”
 

Yorumlar (0)