Türk Devletleri Teşkilatı Olağanüstü Zirvesi: Erdoğan’dan “stratejik rol” vurgusu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğinde düzenlenen “Afet-Acil Durum Yönetimi ve İnsani Yardım” temasıyla bir araya gelen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Olağanüstü Zirvesi gerçekleştiriliyor. Zirvede açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türk dünyası olarak tek vücut tek yürek olduğumuzu en üst seviyede bir defa daha ortaya koymuş olacağız" dedi.

GÜNDEM 16.03.2022, 13:42 16.03.2023, 16:06
Türk Devletleri Teşkilatı Olağanüstü Zirvesi: Erdoğan’dan “stratejik rol” vurgusu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı Olağanüstü Zirvesi'nde açıklamalarda bulundu. İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ifadelerinden öne çıkanlar:

“İş birliğini sıkıca yapmamız aşikardır”

Zirvenin gerçekleşmesi adına çağrı yapan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'e teşekkür eden Erdoğan, “Bugün gerçekleştirdiğimiz zirve ile beraber Türk dünyasında tek vücut tek yürek olduğumuzu en üst seviyede bir defa daha ortaya koymuş olacağız. Ülkemizin güney bölgesinde bulunan 11 kent, dünya üzerinden eşi az görülür bir afetle sarsıldı. 14 milyonu geçkin insanımız afetten etkilendi. 49 binden fazla vatandaşımız yaşamını yitirdi.

Önümüzdeki sene içerisinde 650 bin konut inşa ederek hak sahiplerini hanelerine kavuşturmayı planlıyoruz. Deprem felaketini atlatmaya uğraşırken, eşine hiç denk gelinmemiş bir yağış durumuyla karşı karşıya geldik. Meydana gelen afetlerde imkanlar bazen yetersiz kalabiliyor. Uluslararası yardım talebinde bulunduk. Bu çağrıya Türk dünyası hızlı bir şekilde karşılıkta bulundu. Afetler ve meydana getirdikleriyle mücadele noktasında iş birliğimizi sıkıca yapmamız gerektiği aşikardır. Türk Yatırım Fonu ile beraber yatırımlara ve yenilenebilir enerji faaliyetlerine destek verilecektir. Bu süre içerisinde sağladığını katkı ve desteklerden ötürü hepinize teşekkür ediyorum” dedi.

“Uygun koşullarda anlaşma sağlanabilir”

Ukrayna ve Rusya savaşında iki tarafla görüşme sağlandığına işaret eden Erdoğan, “Türk devletleri Avrupa'nın enerjisi noktasında kilit bir pozisyona ulaşmıştır. Doğu ve batı arasında gerçekleştirilen ticaretle beraber ortak faaliyetleri sisteme soktuğumuz Orta Koridor herkese güvenilir bir alternatif olarak hizmet sağlıyor. İlerleyen tarihlerde bu projelerimiz fazlalaşacaktır. Ukrayna'da devam etmekte olan savaşın hızlı bir şekilde kalıcı ve adil olarak sonlanması için faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Zelenskiy ve Putin ile düzenli şekilde temas içerisindeyim. Esir takası ve Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması ile beraber tarafların uygun koşullarda anlaşma sağlayabileceğini ortaya koymuştur” şeklinde konuştu.

“Kilit rol oynayacaktır”

Zirvede açıklamada bulunan Macaristan Başbakanı Orban, “Küresel bloklaşmalar içerisinde diyalog oluşturulmasına dair Türk devletleri ve Türk dünyası oldukça kilit bir rolü bulunacaktır” dedi.

Zirvede açıklama yapan diğer isimlerden KKTC Cumhurbaşkanı Tatar ise şu ifadelerde bulundu: "Türk dünyasının, Doğu Akdeniz’de bulunan serhat bekçileri, oluşturduğumuz Türk Devletleri Teşkilatı'nın da desteği ile beraber dimdik bir şekilde ayakta duracaktır."

Tokayev ile bir araya geldi

Zirvede gerçekleştirdiği konuşma öncesinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev bir araya geldi. Temas basına kapalı şekilde gerçekleşti.

Yorumlar (0)