Tunus'ta sular durulmuyor: Meclis Başkanı ve vekiller, parlamentoya alınmadı

Hareketli saatlerin yaşandığı Tunus’ta, Meclis Başkanı ve Tunus’un en büyük partisi Nahda Hareketi'nin lideri olan Raşid el-Gannuşi, Başbakan’ı görevden alma ve meclisin çalışmalarını askıya alma kararları sebebiyle Cumhurbaşkanı Kays Said'i darbe yapmakla suçladı.

GÜNDEM 26.07.2021, 10:18
Tunus'ta sular durulmuyor: Meclis Başkanı ve vekiller, parlamentoya alınmadı

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, dün gece saatlerinde Tunus Başbakanı Meşişi’yi görevden almış ve Meclis’in bütün yetkilerini askıya aldığını duyurmuştu.

“Bu bir darbedir”

Gannuşi, konuya ilişkin yaptığı açıklamada "Yasal bir dayanağı olmayan bu Cumhurbaşkanı kararları, darbedir, anayasayla yorumlamak yanlıştır." sözlerini kullandı. Cumhurbaşkanı Said'in kendisini aradıktan sonra anayasa kapsamında bazı kararlar alacağını söylediğini fakat içeriğine vakıf olmadığını dile getiren Gannuşi, bu kararların geçersiz olduğunu, Meclisin anayasal olarak çalışmalarını sürdüreceğini kaydetti.

Nahda Hareketi Başkan Yardımcısı Ali el-Arayyid, Cumhurbaşkanı Said'in kararlarının devlet kurumlarına bir darbe niteliğinde olduğunu ifade etti.

Daha önce, başta başkent Tunus olmak üzere iktidar partis ive muhalefet partilerine karşı kitlesel gösteriler gerçekleştirilmiş, yaşanan olaylarda Nahda Hareketi başta olmak üzere parti merkezlerine saldırılar gerçekleştirilmişti.

Cumhurbaşkanı Said, bir görüntülü mesajı yayınlayarak, "Tunus’un içinden geçtiği olağanüstü şartları" gerekçe göstererek; Başbakan Hişam el-Meşişi'yi görevden aldığını, Tunus Parlamentosu’nun bütün yetkilerini ve tüm milletvekillerinin dokunulmazlığını askıya aldığını ve kendi atayacağı bir başbakanla yürütmeyi devralacağını açıklamıştı.

Bu kararların ardından bir genelge yayınlanacağını ve kararların derhal yürürlüğe gireceğini dile getiren Cumhurbaşkanı Said, genelgeler şeklinde bu kararların duyurulmaya devam edeceğini belirtmişti

Halkı barışçıl mücadeleye çağırdı

Tunus Meclis Başkanı ve Nahda Hareketi Lideri Raşid el-Gannuşi, Cumhurbaşkanı Said'in  Başbakan’ı görevden alma ve Meclisin çalışmalarını dondurmaya ilişkin kararları üzerine halkı, bu kararlara karşı barışçıl mücadeleye çağırdı.

Tunus’un en büyük partisinin lideri Gannuşi, Cumhurbaşkanı’nın kararlarının herhangi bir yasal dayanağı olmadığını ve bunların bir darbe niteliğinde olduğunu aktararak, "Cumhurbaşkanını aldığı kararları geri almaya çağırıyoruz. Çünkü bunlar, halkı karanlığa sürüklüyor." açıklamasını yapmıştı.

Said'in kararları sebebiyle Gannuşi, "Cumhurbaşkanının herhangi bir yasal dayanağı bulunmayan bu kararları darbedir, anayasayla yorumlamak yanlıştır. Bu konuda demokrasiyi tekrar tesis etmek üzere halkı, barışçıl mücadeleye çağırıyoruz." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı destekçilerinden Nahda Hareketine baskın girişimi

Tunus Cumhurbaşkanı Said'in kararlarını destekleyen kişiler, Nahda Hareketi’nin genel merkezine baskın girişiminde bulundu. 

Başkent Tunus’ta bulunan Nahda Hareketi'nin genel merkezine yürüyüş düzenlemeye çalışan göstericiler ile güvenlik önlemleri alan güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı. Tunus milli marşını okuyarak merkeze baskın gerçekleştirmeye çalışan göstericilere müdahale eden polis, göz yaşartıcı gaz ile göstericileri uzaklaştırmaya çalıştı.

Polis ekipleri, geniş güvenlik önlemleri alarak Nahda Hareketi'nin merkezinin önünde nöbet tutmayı sürdürüyor.

Meclis başkanı parlamentoya alınmadı

Tunus parlamentosundaki askerler, Meclis Başkanı Raşid el-Gannuşi ve beraberinde gelen bir grup milletvekilinin parlamentoya girişine izin vermedi. 

Meclis Başkanı ve Nahda Hareketi Lideri Gannuşi, Cumhurbaşkanı Said'in parlamentonun dokunulmazlıklarını askıya alma ve Meclisin yetkilerini dondurma kararlarından sonra Meclis binasına geldi.

Yardımcısı ile birlikte bir grup milletvekili ile beraber Meclis kapısına gelen Gannuşi, kapıda bekleyen askerlerden parlamento binasına girmelerine izin edilmesini istedi. Fakat Meclis kapısının önünde bekleyen askerler, Gannuşi ve yanındaki milletvekillerine Cumhurbaşkanlığının talimatları sebebiyle girişlerine izin veremeyeceklerini ifade etti.

Burada askerlerle kısa bir diyaloğa giren Gannuşi, Meclise girişlerinin engellenmesini kınadı ve bütün milletvekillerine görevlerine yerine getirmeleri ve yetkilerini kullanmaları konusunda çağrı yaptı.

Tunus halkının özgürlüklerinin elinden alındığınını ve saldırıya maruz kaldığını ifade eden Gannuşi, "Tunus, tiranlık dönemlerine geri dönmeyi kabul etmeyecektir. Özgürlük tehlike altında olduğu sürece yaşamanın bir değeri yoktur." açıklamasını yaptı.

Gannuşi, askerler tarafından kapatılan Meclis binasının önünden tüm Tunuslulara ve askerlere Cumhurbaşkanının kararlarına karşı durma çağrısında bulundu.

Yorumlar (0)