Tunus Cumhurbaşkanı, ülkenin başbakanını görevden aldı

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, ülkenin Başbakanı Meşişi’yi ülkenin içinde bulunduğu olağanüstü durumları gerekçe göstererek görevden aldı.

DÜNYA 26.07.2021, 01:14 26.07.2021, 01:17
Tunus Cumhurbaşkanı, ülkenin başbakanını görevden aldı

Tunus Cumhurbaşkanı Said tarafından, “ülkenin içerisinde olduğu olağanüstü koşulllar” sebebiyle meclisin bütün yetkilerinin dondurulduğu, vekillerin dokunulmazlığının askıya alındığı kaydedilerek, ülkenin halihazırdaki Başkanı Hişam el-Meşişi’nin görevden alındığını ve kendisinin atayacağı bir başbakanla yürütmenin devralanacağı kaydedildi.

Tunus Cumhurbaşkanlığı’nca paylaşılmış olan videoda, ülkedeki askeri komuta kademesinin ve güvenlik yetkililerinin yer aldığı bir toplantıdan sonra konuşma yapan Said, “Tunus’un içerisinde olduğu yangın, yağma ve mevcut durum karşısında ülkeyi kurtarmak maksadıyla olağanüstü önlemlerin alınmasının gerekli olduğu” kaydedilerek isim verilmeyen kimi grupların belirli bölgelerde iç savaş çıkarmak maksadıyla para topladığını iddia etti.

İstişareler sonucunda karar alındı

Said, geçtiğimiz aylarda alınması gerekli olan kararların Başbakan Hişam el-Meşişi ve Meclis Başkanı’yla yapmış olduğu görüşmeler neticesinde aldığını kaydetti.

Dokunulmazlıklar askıya alındı

Meclisin bütün yetkilerinin dondurulduğunu vekilliklerin askıya alındığını ve halihazırda Başbakanolan Hişam el-Meşişi’nin görevden alınarak kendisinin atayacağı bir başbakanla yürütmenin devralınacağını söyleyen Said, kararların ardından bir genelge paylaşacağını ve kararların hemen yürürlüğe gireceğini ifade etti.

Yeni hükümet Cumhurbaşkanı liderliğinde kalacak

Genelgeler biçiminde alınması gerekli olan kararların sırayla duyurulacağını söyleyen Said, başbakan ile yeni bir hükümetin kurulup hükümetin cumhurbaşkanı liderliğinde kalacağını söyledi.

Halkın çıkarlarıyla anayasayı korumak maksadıyla bu kararların kaçınılmaz olduğunu söyleyen Said, yolsuzluk dosyalarını ortaya çıkartma gerekçesiyle başsavcılık görevini de üstlendiğini kaydetti.

Ülkenin başkenti Tunus başta olmak üzere, muhalefete ve iktidara yönelik kitlesel protestolar görülmüş ve çıkan olaylarda başta Nahda Hareketi olmak üzere çeşitli parti merkezlerine saldırılar olmuştu.

Yorumlar (0)