"Trump tweet atıyor çünkü..."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye ile ilgili mesajları hakkında "Üzerindeki siyasi baskıları hafifletmek için bu mesajları veriyor" yorumunu yaptı.

GÜNDEM 10.10.2019, 01:41
"Trump tweet atıyor çünkü..."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sırbistan dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularına yanıt verdi.

"Demografik yapıyı değiştiren PKK’dır"

"Sınırlarımızda bir tehdit altındayız. Sınır bölgelerinde yaşayan halkımızı huzura, refaha, güvene kavuşturmamız bizim görevimizdir. Adımımız bunun için." diye Erdoğan, "Bu konuda ciddi manada dezenformasyon var. 'Türkiye demografik yapıyı değiştirmek istiyor' diyorlar. Türkiye’nin böyle bir derdi yok. Böyle bir derdi olsaydı, biz El Bab’da, Cerablus’ta, Afrin’de bunu yapardık. Demografik yapıyı değiştiren PKK’dır, PYD’dir, DEAŞ’tır. Mesele DEAŞ’a karşı mücadele ise Suriye’de Türkiye’den başka ciddi manada mücadele veren bir ülke yok. Bunu da El Bab'da net olarak gösterdik." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, "Bizim Kürtlerle herhangi bir sorunumuz yok. Sorunumuz terör örgütleridir. Şu anda güvenli bölge ile ilgili atacağımız adımlarda hedef kesinlikle terör örgütleridir, terör örgütünün buradan çıkmasıdır." dedi.

"Koalisyon güçleriyle karşı karşıya gelmek istemiyoruz."

Trump'ın, Fırat’ın doğusundan çekileceklerini söylediğini ancak çekilmenin olmadığını belirten Erdoğan, "Ama şu anda yaptığı açıklamalara ve telefon görüşmesindeki yaklaşımına bakınca artık buradan çekilme noktasındaki kararını verdiğini gördük. Şu an itibarıyla da bizim askerlerimizle muhatap olan onların askerleri buna yönelik mesajlar veriyorlar. Şu andaki çekilme bunun işaretidir. Bunları da gördük. İstiyoruz ki daha yüksek oranda olsun. Ve bizim işimiz de kolay olsun. Çünkü biz asla ABD askeriyle ya da koalisyon güçleriyle karşı karşıya gelmek istemiyoruz." diy konuştu.

Bir diğer adım da Kürtleri de katleden ve onlara zulmeden bir terör örgütüne karşı mücadele ediyoruz. Burası çok çok önemli. Kürtlere karşı mücadele veren ve onları katleden biz değiliz. Bunu yapan PYD/YPG. Onlara karşı da mücadele vereceğiz. DEAŞ’a karşı da mücadele vereceğiz.

Trump'ın attığı tweetler

Trump’ın attığı tartışmalı tweetler hakkında ise Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

"Ben şunu açıklamak zorundayım. Ne biliyorsam dobra dobra söylüyorum. Yanımda tutuyor Sayın Trump’ı arıyor. Trump o esnada uçakta. Seçim kampanyası kapsamında Houston'a gidiyordu. Biz tabi uçakta Sayın Trump ile konuştuk. 'Bugün döneceğim yarın da görüşeceğiz' dedi. Daha sonra, Sayın Turmp'la görüşmelerimizi yapıyoruz. Trump açıklamaları yaptıktan sonra Lindsey bu açıklamaları yapıyor. Yenilir yutulur değil. Siyaset, dürüstlük üzerine yapılrsa prim kaydeder, yapılmazsa sen de edindiğin arkadaşlarını kaybedersin."

"Belli çevrelerin baskılarını önlemeye yönelik ifadeler"

"Sayın Trump ile ikili ilişkilerimiz var, bunu sürdürüyoruz. Bunu sürdürürken de Türkiye-ABD ilişkilerini de güçlendirme gayretimiz var. F-35'ler için de açıklamaları var. 'Parçalarını Türkiye yapıyor' diyor. Şimdi tablo bu olunca herkesin düşünmesi lazım. Allah nasip ederse 13 Kasım‘da Washington‘da olacağız. Birlikte bunları ele alacağız. Konuşma fırsatımız olacak. Ben bu tür açıklamaları belli çevrelerin baskılarını önlemeye yönelik ifadeler olarak değerlendiriyorum."

Yorumlar (0)