Trump: Çok harika ve verimli görüşme oldu

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile çok harika ve verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini kaydederek, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, tıpkı bizim mücadele ettiğimiz gibi terörle mücadele ediyor." diye konuştu. "Erdoğan Türkiye halkı için muhteşem bir iş yapıyor" diyen Trump, "Erdoğan'ın büyük bir hayranıyım" ifadelerini kullandı.

GÜNDEM 14.11.2019, 07:10
Trump: Çok harika ve verimli görüşme oldu

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD (Amerika Birleşik Devletleri) Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da ortak basın toplantısı düzenledi.

"Çok harika ve verimli bir görüşme gerçekleştirdik"

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile çok harika ve verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini" ifade etti.

ABD Başkanı Donald Trump, Ortadoğu'daki terörle mücadeleye vurgu yaparak, "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tıpkı bizim mücadele ettiğimiz gibi terörle mücadele ediyor." diye konuştu.

"F-35 krizinin çözümü üzerinde çalışıyoruz"

ABD Başkanı Donald Trump, Türk ve Amerikalı yetkililerin F-35 krizinin çözümü konusunda yoğun bir şekilde çalıştıklarını belirterek, "Umuyorum ki bu durumu çözebiliriz." dedi.

"Türkiye-ABD müttefikliği NATO için önemli güç"

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, Türkiye'nin DEAŞ elebaşı Ebubekir El Bağdadi'ye yönelik operasyondaki iş birliği ve katkısından dolayı teşekkür eden ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye-ABD ilişkilerine de temas ederek, "Türkiye ve Amerika müttefikliği NATO ve Ortadoğu için çok önemli bir güç." şeklinde konuştu.

"Erdoğan Türkiye halkı için muhteşem bir iş yapıyor"

Türkiye-ABD ilişkilerinin çok iyi olduğuna vurgu yapan ABD Başkanı Donald Trump, "Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye halkı için muhteşem bir iş yapıyor." ifadelerini kullandı.

"DEAŞ tutukluları Avrupa'ya gönderilmeli"

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'nin mültecilere yönelik 40 milyar, Avrupa'nın ise 3 milyar dolar harcadığını ve DEAŞ tutuklularının Avrupa'ya gönderilmesi gerektiğini de vurguladı.

"Erdoğan'ın Kürtlerle çok iyi ilişkisi var"

ABD Başkanı Donald Trump, "Kürtler ile hiçbir sorunumuz yok. Terör örgütleriyle sorunumuz var." diyerek, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da Kürtlerle çok iyi ilişkisi var, Türkiye’de de çok fazla Kürt var ve her türlü imkânları var." değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan'a Serkan Gölge için teşekkür

ABD Başkanı Donald Trump, NASA çalışanı Serkan Gölge'nin serbest bırakılmasından dolayı da Erdoğan'a teşekkür etti. 

ABD Başkanı Trump, "Herkesin bildiği üzere Türkiye, Ameriak'nın bir NATO müttefiki ve stratejik ortağı. Ekonomik ilişkilerimiz büyük bir potansiyele sahip, büyümeye ve genişlemeye devam ediyor, devam edecek" dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile çok önemli konularda konuştuklarını söyleyen Başkan Trump, geçen ay Suriye konusunda Amerika ve Türkiye arasında yapılan görüşmelerin "son derece başarılı" olduğunun altını çizdi. 

Trump, Suriye'nin kuzeydoğusundaki ateşkesin korunduğunu belirterek, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'a daha barış içinde ve müreffeh bir Ortadoğu için sağladığı iş birliği ve ortaklık için teşekkür ediyorum." diye konuştu. 

"Erdoğan'ın büyük bir hayranıyım"

ABD Başkanı Donald Trump, birçok insanın Suriye’deki ateşkesin sağlanmasını umut ettiğini ifade ederek, "Sayın Erdoğan'ın büyük bir hayranıyım." ifadesini kullandı.

"Türkiye, NATO'nun ikinci büyük ordusuna sahip"

Trump, Türkiye ve Amerika'nın birçok güvenlik alanında birlikte çalıştığının altını çizerek, Türkiye’nin NATO’nun ikinci büyük ordusuna sahip olduğunu hatırlattı.

Askerî ilişkiler

Türkiye'nin ABD’ye birçok ülkede verdiği askerî destekten dolayı teşekkür eden ABD Başkanı Trump, Amerika'nın Türkiye’ye milyarlarca dolar askerî malzeme sattığını, Türkiye’nin de F-35 programında parça desteği sağladığını kaydetti.

Ticaret ilişkileri

Trump, Türkiye-Amerika arasındaki ticaret hacminin büyük bir potansiyele sahip olduğunu, 100 milyar dolara ulaşabileceğini ve bu konuda ilerleme kaydedildiğini söyleyerek, Türkiye ile ticarette bazı engellerin kaldırılması konusunu da görüştüklerini kaydetti ve "Türkiye piyasasını bize açıyor biz de Türkiye'ye açıyoruz." dedi.

"Türkiye ile, kişisel olarak da Erdoğan'la çok iyi ilişkiye sahibiz"

Türkiye ve kişisel olarak da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile çok iyi ilişkilere sahip olduklarının bir kez daha altını çizen Trump, "Harika bir ülke olan Türkiye ile ilişkilerimizi daha da iyi noktaya getirmeyi sabırsızlıkla bekliyor olacağız." şeklinde konuştu.

Avrupa ülkelerine DEAŞ çağrısında bulundu

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, Avrupa ülkelerine seslenerek kendi vatandaşları olan DEAŞ savaşçılarının bu ülkeler tarafından geri alınması gerektiğini söyledi.

Trump, "Biz bu tutukluları serbest bırakmayız ama bırakacak olsak elbette geldikleri ülkelere, kendi ülkelerine dönmek isterler." dedi ve Avrupa'nın bu konuda daha fazla sorumluluk alması gerektiğini ifade etti.

DEAŞ'ın eski lideri Ebubekir El Bağdadi'nin ele geçirilmesinin büyük bir başarı olduğunu vurgulayan ABD Başkanı Trump, "DEAŞ'la mücadele konusunda Türkiye bize çok yardımcı oluyor." açıklamasında bulundu.

Mazlum Kobani Beyaz Saray'a davet edilecek mi?

Bölücü terör örgütü PKK elebaşlarından "Mazlum Kobani" kod adlı Ferhat Abdi Şahin'in Beyaz Saray'a davet edilip edilmeyeceğiyle ilgili bir soruya da cevap veren Trump, Kürt gruplar arasında farklı yapılanmalar olduğunu ve Mazlum Kobani ile kısa süre önce görüştüğünü kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanında soruları cevaplayan ABD Başkanı Donald Trump, Mazlum Kobani'yi davet edip etmeme konusundaki net kararının ne olacağını dile getirmekten kaçındı.

Azil soruşturması

Kendisine yönelik azil soruşturmasıyla ilgili bir soruya ise ABD Başkanı Donald Trump, "Bu da yeni bir sahtekârlık. Bunları izleyerek kaybedecek vaktim yok. Takip etmiyorum." karşılığını verdi.

Yorumlar (0)