Toplu ulaşımda PCR zorunluluğu isyan ettirdi: 'Gidemezsem öldürürüm kendimi'

Şehirler arası seyahatler için PCR testi ve aşı zorunluluğu 15 Temmuz Demokrasi Otogarı'nda başladı. Uygulamadan haberi olmayan ve seyahat için otogara gelenler bilet alamadan geri dönmek zorunda kaldı.

GÜNDEM 06.09.2021, 17:31 07.09.2021, 17:16
Toplu ulaşımda PCR zorunluluğu isyan ettirdi: 'Gidemezsem öldürürüm kendimi'

İçişleri Bakanlığı, Kovid-19 ile mücadele kapsamında yeni bir genelge yayınladı. 

PCR ve aşı zorunluluğu getirildi

Yayınlanan genelge kapsamında, son 48 saat içerisinde negatif PCR testi olmayan, iki doz aşı yaptırmayan ya da 180 gün öncesine kadar Kovid-19 geçirmemiş kişiler, özel araç hariç olmak üzere tren, otobüs, uçak ve diğer toplu ulaşım araçlarıyla yolculuk yapamayacak.

6 Eylül’de başlamak üzere hayata geçirilen uygulama sebebiyle test ya da aşı yaptırmadan otogara gelen yolcular, biletlerini alamadan geri döndü. Seyahat firması yetkilileri tarafından yolcular, test olmaları için hastanelere yönlendirildi.

“Cenazem var, gidemezsem öldürürüm kendimi”

Cenazeye gitmek amacıyla memleketine gitmek isteyen ancak bilet alamadığı için gidemeyen bir vatandaş, “Memlekete gitmem lazım. Bu sabah 03.00’te babamı kaybettim. Burada bana engel olunuyor. Bende aşı yok, test de yaptırmadım. Burada bekletiyor ve bana ‘test yaptır' diyorlar. Cahil bir insanım, okuma yazmam yok. Gitmek zorundayım. Gidemezsem kıyamet koparacağım, öldürürüm kendimi.” sözlerini kullandı.

“Aşı yaptırmadıysa hastaneye yönlendiriyoruz”

Yeni uygulamaya ilişkin bilgi veren seyahat firması yetkilisi Zafer Bayar, “Zorunluluk, bugünden itibaren başladı. PCR testi varsa yolcunun testini talep ediyoruz. Yoksa aşı kartını kontrol ediyoruz. HES  uygulamasından, telefonumuzdan sorgulama yapıyoruz. Yolculuk yapıp yapamayacağı bilgisi burada yer alıyor. İki doz aşı yaptırdıysa gidebiliyor. Aşısı bulunmuyorsa hastaneye yönlendiriyoruz. Test yaptırıp yolculuk yapabilir veya aşı yaptırıp 14 gün bekleyip öyle gidebiliyor” dedi.

“Haberim olsaydı yaptırırdım”

Söz konusu uygulamadan haberi olmayan ve bilet alamayan bir yolcu, “Bundan haberim yoktu. TV izleyecek zamanım yok. Haberim olsaydı kesin yaptırırdım. Cenazem var, ama gidemiyorum. Test olmam gerekiyormuş, aşı olmam lazımmış” açıklamasını yaptı.

Aşılarını yaptırdığı için problemsiz bir şekilde biletini alabilen Kaan Kaya, “Kimliğimize ve HES kodumuza bakıldı. Paramızı verip, biletimizi aldık. Aşılarımın hepsi tamamdı. Uygulamadan haberim yoktu. Aşı zorunlu olduğu için mecburen olduk” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)