Temel gıda ürünlerindeki KDV indiriminin ayrıntıları belli oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önceki gün duyurduğu “temel gıda ürünlerindeki KDV indirimi” projesinin ayrıntıları belli oldu. İndirim zeytin, peynir, yoğurt, süt, balık, beyaz et, kırmızı et, katı ve sıvı yağlar, tuz, şeker, çay, su, tüm bakliyat ürünleri, kraker gofret gibi ürünler, reçel ve türevleri ile tüm sebze ve meyvelerde geçerli olacak. 

GÜNDEM 13.02.2022, 14:49
Temel gıda ürünlerindeki KDV indiriminin ayrıntıları belli oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gerçekleştirdiği bir konuşmada “KDV Sistemini Sadeleştirme Programı’nı” duyurmuştu. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından düzenlenen “Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri” hakkında düzenlenen tanıtım toplantısında gerçekleştirilen bu konuşmada, temel gıda ürünlerinde yüzde 8 olan KDV miktarının yüzde 1’e indirildiği açıklanmıştı.  



Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bahsettiği indirim, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Söz konusu düzenleme kapsamında ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) alan havyar, kola, meyve suyu gibi ürünler hariç olmak üzere temel gıdalarda KDV indirimleri uygulanacağı duyuruldu. 

İndirimli ürünler arasındaki gıdalar ise şu şekilde dile getirildi: Tüm bakliyatlar, peynir, zeytin, süt, yoğurt, kırmızı ve beyaz etler, balık, katı ve sıvı yağlar, şeker, tuz, çay, bebek mamaları, baharatlar, kuruyemişler, tahıllı gevrekler, makarna, yufka, baklava, kek, pasta, gofret, kraker, bisküvi, lokum, çikolata, fındık ezmesi, tahin helvası, tahin, pekmez, reçel, bal, salçalar, turşular, konserve ürünler, tüm meyve ve sebzeler.  



İndirimler gıda fiyatlarına yansıyacak mı? 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın duyurduğu indirimlerin kısa sürede gıda fiyatlarına yansıması bekleniyor. Enflasyonun tüketici üstündeki yükünün bu şekilde azaltılacağına dikkat çeken hükümet, bazı ürünlerin toptan ile perakende tesliminde değişen KDV tutarlarını da sabitleyerek uygulama kolaylığı sağlayacak. 

Yorumlar (0)