Dalış rekortmeni Birgül Erken, dünya rekoru için Sivas’ta buz altına daldı

Serbest dalış konusunda tarih yazan milli sporcu Birgül Erken, dünyanın en zor rekor denemelerinden birine hazırlanmak için Zara’daydı. Buz tutan Tödürge Gölü’nde buz altına tüpsüz olarak inen Erken, ilk antrenmanını başarıyla tamamladı. Ünlü sporcu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde bu rekoru kırmak istediğini dile getirdi. 

SPOR 13.02.2022, 15:21
Dalış rekortmeni Birgül Erken, dünya rekoru için Sivas’ta buz altına daldı

Türk milli sporcu Birgül Erken, dünyanın en zorlayıcı rekorlarından birine hazırlık için Sivas’ın Zara ilçesindeki Tödürge Gölü’ndeydi. Buz tutan göle tüpsüz dalarak dünya rekoru kırmak isteyen Erken, ilk antrenmanını başarılı şekilde sonlandırdı.  



30 santim kalınlığındaki buz, Erken için kırıldı 

Gölün yüzeyinin 30 santimetre kadar buzla kaplanması sebebiyle öncelikle buzun bir kısmı kırıldı. Göl kıyısından 200 metre uzaklıkta, 20 metrelik aralıklarla 6 adet kaçış deliği açıldı. Sonrasında buzun altından ip çekildi ve güvenlik önlemleri alındı.  



Direncini toplamak amacıyla Zara balı tüketti 

Göle dalış yapmadan önce soğuğa karşı direncini artırması amacıyla Zara’da üretilen baldan yiyen Birgül Erken sonrasında dalışını gerçekleştirdi. O anlar anlık kayıt altına alınırken ilk antrenman başarılı şekilde tamamlandı. Gölden çıktıktan sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan sporcu, antrenman için önce Rusya’da donmuş bir gölü düşündüğünü fakat sonradan rotasını Tödürge Gölü’ne çevirdiğini dile getirdi.  



8 Mart’ta Zara’da dünya rekoru kırılacak 

Birgül Erken, konu hakkında şunları dile getirdi: “Dünya genelindeki buz altı dalış lokasyonları birbirlerine oldukça benziyor. Ben de Tödürge Gölü’nde bir rekor kırmak istiyorum. Yatay olarak kırılacak bu rekorun deneme çalışmasını bugün gerçekleştirdik. İhtiyacımız olan altyapıyı hazırladığımızda fark ettik ki burası cazibe merkezine dönüştürülebilir. Hayatımda ilk kez buz altı dalışı gerçekleştirdim. Açıkçası soğuk sebebiyle endişeliydim ama adaptasyonum hızlı oldu. 3 senedir bu anı bekliyordum sonunda istediğimiz şartlar sağlandı. Daha önceki gelişlerimizde buz kalınlığı yeterli değildi. Bugün hem buz çok iyi hem de bu gölün dip yapısı güzel. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde rekor kıracağımı düşünüyorum.” 





Yorumlar (0)