TBMM'deki 5 partiden ortak açıklama

TBMM'de grubu bulunan 5 parti, ortak bildiriye imza atarak İsrail'i kınadı.

GÜNDEM 10.05.2021, 21:34 12.05.2021, 10:10
TBMM'deki 5 partiden ortak açıklama

Meclis'te grubu bulunan 5 parti, ortak bildiri ile İsrail'i kınadı.

"Şiddetle kınıyoruz"

AK Parti, CHP, MHP, HDP ve İYİ Parti tarafından hazırlanan ortak metinde, şu ifadelere yer verildi:

"İsrail'in, Kudüs'te sivil Filistin halkına uyguladığı şiddet, baskıcı siyaset ve ibadet hürriyetini engellemeye yönelik olan girişimleri, Ramazan Bayramı'nın hemen öncesinde vahim bir tablo oluşturmuştur. Kutsal mekan Mescid-i Aksa ve etrafında, İsrail kolluk güçleri tarafından plastik mermi, gaz ve ses bombalarıyla yapılan menfur saldırılar, çocuklar da dahil olmak üzere çok sayıda masum insanın yaralanmasına neden olmuştur. TBMM olarak bu zulmü ve hukuksuzluğu şiddetli bir şekilde kınıyoruz.

"BM ülkeleri desteklemeli"

İsrail'in, kanunsuz yerleşimciler lehine Kudüs'ün Silvan ve Şeyh Cerrah mahallelerindeki Filistinli insanların uzun yıllardır yaşadıkları evlerine el konularak, zorla evlerinden edilmelerini hedefleyen operasyonlarının hukuk ve insanlık dışı olduğunu bir defa daha vurguluyoruz. Birleşmiş Milletler'in uluslararası insan hakları hukuku kapsamında tahliye ve yıkımın durdurulması; kutsal mekanların statükosunun savunulması için İsrail'e yönelik çağrısına destek verdiğimizi ve söz konusu çağrının arkasında tüm BM üyesi devletlerin kararlılıkla durması gerektiğini dile getiriyoruz.

"UCM'yi göreve çağırıyoruz"

Öte yandan, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin 1967 yılından beri İsrail'in işgali altında bulunan Doğu Kudüs dahil olmak üzere Filistin topraklarında yargı hükmüne sahip olduğuna ilişkin kararı, İsrail'in Filistin'e ait topraklarda işlediği ve işletmekte olduğu suçlardan dolayı hesap vermesinin ve bahse konu suçların sorumlularının belirlenmesinin önünü açmıştır. Bu kapsamda, UCM'nin meydana gelen olaylar ve insanlık suçları yönünden İsrail'e karşı çok net bir tavır alarak, misyonunu yerine getirmesini istiyor ve destek veriyoruz.

"Harekete geçilmelidir"

İsrail'in, Kudüs'e dair Birleşmiş Milletler Genel Kurulu ve Güvenlik Konseyi kararları dahil olmak kaydıyla uluslararası hukuka uymayan uygulamalarına karşı uluslararası toplumun çok daha fazla vakit yitirmeden etkili ve netice verici bir biçimde harekete geçmesi için tüm dünyaya çağrı yapıyoruz.

"Sonuna kadar Filistin'in yanındayız"

Meclis olarak Harem-i Şerif ve Kudüs'ün statüsünü tahrip etmeye yönelik İsrail'in kabul edilemez eylemlerine ve Filistin halkının meşru haklarını ellerinden alma girişimlerine karşı her daim gerekli tepkiyi vermeye; Filistin davasını ve kardeşimiz olan Filistin halkının adalet, bağımsızlık ve hürriyet mücadelesini desteklemeyi sürdüreceğimizi en güçlü şekilde beyan ediyoruz."

Yorumlar (0)