TBMM 100 yaşında! Özel oturum düzenlendi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, açılışının 100'üncü yıl dönümü ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla özel gündemle toplandı.

GÜNDEM 23.04.2020, 14:21 23.04.2020, 16:04
TBMM 100 yaşında! Özel oturum düzenlendi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, Mustafa Şentop başkanlığında özel gündemle toplandı. 

Özel oturumda konuşma yapan Şentop'un açıklamaları şu şekilde:

"Bir hususu ifade etmeyi lüzumlu görüyorum. Meclis'in 100'üncü açılış yıl dönümünü meydanlarda vatandaşlarımızla kutlamayı istiyorduk. Salgın nedeniyle bazı kısıtlamalara gittik, salgın kutlamaları ileri bir tarihe ertelemeyi mecbur kıldı."

"Bugün milletimizin her bir ferdinin göğsünü kabartacak büyük ve önemli bir gündür. Bundan tam 100 yıl önce, milletimiz esir olma tehdidi ile karşı karşıyaydı. 19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Paşa Samsun’a çıktığında tablo buydu. Hesaplayamadıkları husus aziz milletimizin esarete boyun eğmeyen tabiatıydı."

"Meclisimiz, Milli Mücadele'nin bizzat merkezidir"

"Milli mücadele sadece bir hatıra değildir. 100. yılını andığımız Gazi Meclisimiz, Milli Mücadele'nin sonucu değil, bizzat merkezi ve karargâhıdır."

"Yüz yıl önce, cephedeki askerinin yarasına tentürdiyot bulamadığı için naftalin basan Türkiye, bugün küresel salgın karşısında çaresiz kalan devletlere tıbbi yardımda bulunmaktadır."

"Yüz yıl önce ve tamamen tükendiği varsayılan bir dönemde azim ve kararlılığıyla ayağa kalkan, adeta küllerinden yeniden doğan Türkiye, bugün daha güçlü, daha coşkulu ve daha diridir."

"Bağımsız bir millet için güçlü bir lider gerekir"

TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un açıklamalarının ardından AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı, partisinin adına konuşmak yapmak için kürsüye geldi.

Bostancı, yaptığı konuşmada, şu ifadeleri kullandı:

"Zor zamanlarda milletimizi bir araya getirmek, sapasağlam bir irade olarak durmak, bağımsız bir millet için güçlü bir lider gerekir. O lider milletin bağrından çıkmıştır. Mustafa Kemal Atatürk. Mustafa Kemal, Meclis'in açılmasını Cumhuriyet'le tamamlamıştır. Bunu 'Cumhuriyet fazilettir' sözleriyle açıklamıştır."

"100 yıllık Meclis tarihimizin 18 yılında milletimize hizmet vermek için çaba gösterdik. AK Parti olarak toplumumuza daha iyi bir hayat sunmak için mücadele ettik."

"TBMM’yi etkisizleştiren darbeciler ve onların oluşturduğu darbe hukukudur"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, özel oturumda önemli açıklamalarda bulundu.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları şöyle:

"101 yıl önce İstanbul’dan başlayan bir yolculuk 100. yılına giren TBMM’nin başlangıcını oluşturur. Bu yolculuğun kahramanı Atatürk’tür. Umudumuz ve geleceğimiz olan sevgili çocuklar, TBMM’nin açılışının anlamı şudur: Hâkimiyet milletin olmuştur. Yani Anayasa’daki ifadesiyle hâkimiyet kayıtsız şartsız milletindir."

"TBMM tüm dünyanın mazlumlarına sahip çıkan Meclis’tir. Ama bugün sorunlarımız var. Sorunlarımızın kaynağı TBMM’yi etkisizleştiren darbeciler ve onların oluşturduğu darbe hukukudur. Sorunlarımızı sağduyulu çözmemiz gerekiyor. Hedefimiz cumhuriyeti demokrasiyle taçlandırmak olmalı. Tüm toplumsal ve siyasal alanların katılımıyla kuvvetler birliği ilkesine dayalı yeni bir anayasa yapalım."

Yorumlar (0)