Sultanahmet’teki restorasyon tartışma yarattı

400 yıllık Sultanahmet Camii’ndeki restorasyonda, cami avlusunun duvarında bulunan pencerelerdeki beton blokların iskelenin tutturulması için kırılması tartışmalara neden oldu.

GÜNDEM 21.05.2019, 13:37 21.05.2019, 13:44
Sultanahmet’teki restorasyon tartışma yarattı

İstanbul’da Osmanlı padişahı I. Ahmet tarafından, Mimar Sedefkar Mehmed Ağa’ya yaptırılan 400 yıllık Sultanahmet Camii’nde yapılan restorasyonda avlu duvarındaki beton bloklar iskelenin tutturulması için kırıldı. Restorasyonu gerçekleştiren İstanbul Vakıflar Birinci Bölge Müdürlüğü, kırılan yapının tarihi bir önemi olmadığını açıkladı.

Söz konusu restorasyon çalışması, 2017 yılının Temmuz ayında başladı. 6 minaresiyle bilinen Sultanahmet Camii’nin tamamı için restorasyon çalışmalarını Vakıflar Birinci Bölge Müdürlüğü üstlenmişti. Restorasyon çalışmaları caminin kubbesinden başlayarak minare ve dış cephe ile devam etti. Geçtiğimiz hafta başlayan cami avlusunun onarımında çekilen bir fotoğraf tartışma yarattı. Restorasyon çalışmaları kapsamında kurulan iskeleyi tutturmak için avlu duvarının pencerelerinde bulunan beton bloklar kırıldı.

Bu duruma sosyal medyada pek çok vatandaş tepki gösterdi. Tartışma konusu olan Sultanahmet Camii’nin restorasyonu hakkında Vakıflar Birinci Bölge Müdürü Mürsel Sarı açıklama yapmak durumunda kaldı. Söz konusu restorasyon çalışmasının titizlikle devam ettiğini söyleyen Sarı, pencerelerdeki beton blokların neden kırıldığını açıkladı. Pencere şeklinde anılan yerlere “içlik” ve “dışlık” denildiğini ifade eden Sarı, bunları söktüklerini belirterek, bu yapıların 1960’tan sonra yapıldığını ve orijinal olmadığını söyledi.

Sosyal medyada kendilerine yapılan eleştirilere değinen Sarı, söz konusu yapılara “414 yıllık pencere” diyen vatandaşlara yanıt verdi. Sarı, bu parçaların betondan yapıldığını ve kendilerinin yapılardan bütün çimentoları uzaklaştırdıklarını ifade etti. Bunun sebebini de çimento yapılarının günümüz restorasyonuna zarar verdiği şeklinde açıkladı.

Vakıflar Birinci Bölge Müdürü Mürsel Sarı, 14 Kasım 2011’de bilim kurulunun çimentolu niteliksiz içlik ve dışlıkların sökülmesi şeklindeki kararını da örnek gösterdi. Bu karara göre bir numune yaptıklarını ve restorasyonda kullanacaklarını kaydeden Sarı, yapılan eleştirileri “saygısızlık” olarak niteledi. Bilmeden sosyal medyada yapılan bu yorumların, başta vakıf çalışanları olmak üzere emeklerine saygısızlık olduğunu, bilim heyeti hocalarının bilimine ve ilmine saygısızlık olduğunu söyledi.

Sarı, kurulan çelik platformun altındaki orijinal döşemelere zarar vermemesi için altın ahşap takozlar koyduklarını da ekledi.

Başlangıçta 4 yıl diye öngörülen restorasyon süresinde 2 yılın geride bıraktıklarını fakat kalan sürenin 2 yılı geçebileceğini söyleyen Sarı, şu ana kadar yüzde 30’unun tamamlandığını bildirdi.

Restorasyon yapılan yerin Sultanahmet Camii gibi tarihi değeri çok büyük bir yer olduğunu belirten Sarı, bu çalışmaların son derece titizlikle devam ettiğini de vurguladı.

Sultanahmet Camii

Tarihi Sultanahmet Camii, 1609-1617 yılları arasında Osmanlı padişahı I. Ahmet tarafından Mimar Sedefkar Mehmed Ağa’ya yaptırılmıştır. Mavi renk ağırlıklı çinileri sebebiyle Avrupalılar tarafından Sultanahmet Camii’ne Blue Mosque (Mavi Cami) olarak adlandırılıyor.

Sultanahmet Camii, külliyesiyle birlikte İstanbul’daki en büyük eserlerden biri konumunda bulunuyor. Külliyede medreseler, hünkar kasrı, arasta, dükkanlar, hamam, çeşme, sebiller, türbe, darüşşifa, sıbyan mektebi, imarethane ve kiralık odalar bulunuyor.

Sultanahmet Camii’nin, 20 binden fazla İznik çinisiyle bezenmesi, yapıyı sadece bir ibadethane olmasının ötesinde mimari ve sanatsal açıdan da önemli kılar.

Yorumlar (0)