Stokçulara kötü haber: '6. Yargı Paketi' yasalaştı

Kamuoyunda '6'ıncı Yargı Paketi' olarak da bilinen Savcılar ve Hakimler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Gerçekleştirilmesine İlişkin Kanun Teklifi, Meclis Genel Kurulu'ndan geçti. Kanunla birlikte stokçuluk yapmanın cezası da ağırlaşıyor.

GÜNDEM 24.06.2022, 00:17 24.06.2022, 16:37
Stokçulara kötü haber: '6. Yargı Paketi' yasalaştı

Savcılar ve Hakimler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Gerçekleştirilmesine İlişkin Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'ndan geçti.

Savcı ve hakim yardımcılığı oluşturulacak

Kanunla birlikte, yargıda savcı ve hakim yardımcılığı müessesesi getiriliyor. Savcı ve hakim yardımcılarının süresi ise üç sene olacak.

Savcı ve hakimler, 1'inci sınıfa ayrılması için minimum üç meslek içi eğitim programına katılacak.

Stokçuluğun cezası ağırlaşıyor

Fiyatları etkileme ile hizmet veyahut mal satımından kaçınma suçlarına karşı etkin bir şekilde mücadele edilebilmesi ve stokçuluk çalışmalarının engellenmesi maksadıyla TCK'da (Türk Ceza Kanunu) bahse konu suçlar için belirlenen cezalar arttırılacak. Belli bir hizmet veyahut malı satmaktan kaçınarak kamu için acil bir gereksinimin ortaya çıkmasına yol açan kişi için altı aydan iki seneye kadar öngörülen hapis cezası, bir seneden üç seneye çıkarılıyor. 

İşçi ücretlerinin veyahut mal ve besinlerin değerlerinin eksilip artması neticesi doğurabilecek şekilde ve bu maksatla yalan havadis, haber yayan veyahut hileli yollara başvuranlar için üç ay il iki seneye kadar olan hapis cezasının süresi bir seneden üç seneye kadar yükseltiliyor.

Taşınmazların satışları noterlerde yapılabilecek

Taşınmazların satış anlaşmaları noterlerce de gerçekleştirilebilecek. Noter ücreti 500 TL'den az, 4 bin TL'den fazla olamayacak.

Düzenlemedeki tüm hükümler önümüzdeki 1 Ocak tarihinde uygulamaya konulacak.

Yorumlar (0)