STK'lar AB üyeliği konusunda Türkiye’yi destekliyor: Konuya ilişkin mektup AB makamlarına ulaştı

Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği hedefini destekleyen sivil toplum ve iş dünyası kuruluşları, konuya ilişkin yazdıkları mektubu ilgili AB makamlarına iletti.

GÜNDEM 19.07.2023, 17:22
STK'lar AB üyeliği konusunda Türkiye’yi destekliyor: Konuya ilişkin mektup AB makamlarına ulaştı

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) tarafından yapılan açıklamaya göre, 29-30 Haziran 2023 tarihinde Brüksel'de toplanan Avrupa Birliği liderleri, Türkiye’yle ilişkilerin geleceği konusunda "stratejik ve ileriye dönük" bir rapor hazırlanması adına Avrupa Komisyonu ile AB Dış ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi'ne görev vermişti.

İş dünyası ve sivil toplum kuruluşları Türkiye’ye destek

Bu kapsamda bir araya gelen iş dünyası ve sivil toplum kuruluşları, Türkiye'nin AB üyelik hedefini desteklediklerini belirten bir mektup yazdı ve ilgili AB makamlarına mektubu iletti.

Mektupta ne yazıyor?

Avrupa Komisyonu'nun Komşuluk ve Genişleme Politikası'ndan Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi ile Dış ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'e iletilen söz konusu mektupta, şu ifadelere yer verildi:

"Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin tam üyelik hedefi doğrultusunda ilerlemesi oldukça büyük bir önem taşıyor. Son yıllarda meydana gelen Kovid-19 salgını, Ukrayna'daki savaş ve benzeri olaylarla, halihazırda devam eden dijital ve yeşil dönüşüm ile düzensiz göçün kontrolü, enerji güvenliği ve tedarik zincirlerinin sürdürülebilirliği gibi sınamalar AB ve Türkiye'nin daha yakın iş birliği içinde olması ile katılım sürecinin canlandırılmasını daha çok elzem hale getirmiştir.

‘‘Türkiye'nin AB ile ilişkilerinin hızlandırılması önem arz ediyor’’

AB genişleme sürecinin şimdilerde yeniden canlanma aşamasında olduğu dikkate alınırsa eğer Türkiye'nin bu kapsamda AB ile ilişkilerinin de hızlandırılması konusu önem arz ediyor. İlişkilerimizin geleceğine ilişkin olarak bu şekilde vizyoner bir anıklayışla benimsenmesi, Türkiye'nin reform gündemine tekrar dönmesi ve katılım sürecinin yeni baştan işlemeye başlamasında etkili olacaktır.

‘‘Türkiye’ye adil davranılması süreci teşvik eden en önemli unsurdur’’

AB katılım perspektifinin daha güçlü olduğu 1999-2006 yıllarındaki gibi Maastricht ve Kopenhag kriterlerine uyum süreci yeniden hızlandırılabilir. AB’ye katılım hedefinin devamı ve AB adayı bir ülke olarak Türkiye'ye adil şekilde davranılması bu sürecin kuşkusuz en önemli teşvik edici unsuru olacaktır.

‘‘AB ve Türkiye arasındaki ekonomik potansiyelin hayata geçirilebilmesi engellemiştir’’

Temmuz 2019 tarihinde AB Konseyince alınan kararlar neticesinde enerji, ulaştırma ve ekonomi gibi bir takım kritik alanlarda meydana gelen taraflar arasındaki diyalog eksikliği, ilişkilerde aşınma ve gerilmeyi daha da artırmıştır. Taraflar arasında güvensizlik çoğalırken, aynı zamanda küresel ve bölgesel tehditler karşısında AB ve Türkiye arasındaki ekonomik potansiyelin de hayata geçirilebilmesi engellemiştir. Ayrıca Schengen vize sürecinin de daha kısıtlayıcı ve zor hale gelmesi milletler arası ve iş çevreleri arasında yürütülen temaslar zorlaştırmıştır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vize serbestliği süreci tamamlanana dek vize süreçlerinin hızlandırılması ve basitleştirilmesinin de oldukça önemli bir konu olduğunu düşünüyoruz."

"Türkiye-AB Gümrük Birliği’nin modernizasyonuna başlanması Avrupa'nın yararına olacaktır"

Mektupta, farklı kuruluşlar tarafından yapılan kamuoyu araştırmalarının Türk halkının % 58 ile % 79 arasında değişen bir oran ile Türkiye’nin AB üyelik hedefini desteklediğini ortaya koyduğu ayrıca Türk iş dünyasının da bu duruma ek olarak Türkiye'nin AB müktesebatıyla ekonomik entegrasyonunu ve uyumunu desteklediği belirtildi.

AB'nin Türkiye için birinci, Türkiye'nin de AB için altıncı önemli ticaret noktası olduğu, 2022 yılında toplam ticaret hacminin 196,4 milyar dolara yükseldiği vurgulanan mektupta, şu ifadelere yer verildi:

"Bu kapsamda 20 Temmuz 2023 tarihinde Genel İşler Konseyi'nde ve sonrasında Avrupa Birliği Konseyi'nde gerçekleştirilecek olan görüşmeler, Türkiye’yle yeni bir angajman sürecinin de yolunu açacaktır. AB’ye Katılım sürecinin tekrar canlanmasıyla, Türkiye'de de AB reformlarının hızlandırılması, AB ile daha yüksek düzeyde yakınlaşma ve uyum sağlanması mümkün olacaktır. Ortak Avrupa gündemimiz güven inşa etme ve entegrasyonu tekrardan aktif etmek için gerekli temeli oluşturmak olacaktır. İlişkilerimizin geleceği adına akılcı bir çerçeve şekillendirilmesi, takvimin, hedeflerin ve yöntemlerin belirlenmesi AB ile Türkiye'de bütün paydaşların angaje olmasına, sürece aktif ve somut olarak katkı sağlamasına neden olacaktır.

‘‘AB-Türkiye iş birliğinin derinleştirilmesini destekliyoruz’’

Türkiye'den iş dünyası ve sivil toplum kuruluşları örgütleri, Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi üyeleri ile Sivil Toplum Diyaloğu Türkiye ağı üyeleri olarak, Türkiye'nin AB müktesebatına yakınlaşmasını, AB perspektifini, AB ile entegrasyonunu ve AB Türkiye iş birliğinin derinleştirilmesini desteklemeyi sürdüreceğiz. Türkiye ile AB arasındaki ulaştırma, enerji ve ekonomi konulu yüksek düzeyli diyalogların da canlandırılması, dijital ve yeşil gündemi içerecek şekilde Türkiye-AB Gümrük Birliği’nin modernizasyonuna başlanması bütün Avrupa'nın faydasına olacaktır. Türkiye-AB ilişkilerinin katılım perspektifi doğrultusunda ilerlemesine yönelik olarak gerçekleşeceğini ümit ettiğimiz görüşmelerinizin sonucunu sabırsızlık ile bekliyoruz."

Yorumlar (0)