Sözcü Kalın'dan 'dörtlü zirve' açıklaması

İbrahim Kalın, Erdoğan'ın katılımıyla salı günü İspanya'nın başkenti Madrid'de, liderler seviyesinde, NATO, Finlandiya, İsveç ve Türkiye'nin dörtlü bir zirve gerçekleştireceğini bildirdi.

GÜNDEM 27.06.2022, 01:00
Sözcü Kalın'dan 'dörtlü zirve' açıklaması

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, bir televizyon kanalında katıldığı canlı yayında, gündeme dair soruları cevapladı.

"Madrid'deki zirveden evvel bir kez daha görüşeceğiz"

'Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine yönelik yapılan görüşmelerin ne duruma olduğunun' sorulması üzerine İbrahim Kalın, şu ana dek Finlandiya ve İsveçli muhataplarıyla iki toplantı gerçekleştirdiklerini anımsattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile gerçekleştirdikleri telefon görüşmesi çerçevesinde, 3'üncü tur görüşmeleri için bugün Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal ile birlikte Brüksel'e uçacaklarını kaydeden Kalın, Madrid'deki zirveden evvel bir tur daha gerçekleştireceklerini dile getirdi.

"Salı günü liderler seviyesinde dörtlü zirve yapılacak"

İbrahim Kalın, şöyle konuştu:

"Türkiye'ye göre, biz üzerinde müzakerelerde bulunduğumuz hususları belli bir noktaya getirdik, bu noktadan da geri adım atmamız asla mevzubahis değil. Bunu onlara da ilettik. 'Top artık sizde.' dedik. Dün Stoltenberg'in ricası üzerine Sayın Cumhurbaşkanımız 'Pekala, arkadaşlarımız Brüksel'e gitsinler, bir tur daha görüşme yapsınlar.' dedi. Biz de oradan Madrid'e geçeceğiz. Salı günü Sayın Cumhurbaşkanımızın talebi, Stoltenberg'in ricası üzerine liderler seviyesinde bir dörtlü zirve gerçekleştirilecek. Finlandiya, İsveç, NATO ve Türkiye... Bu zirveye iştirak etmek, pozisyonumuzdan geri adım attığımız manası taşımıyor."

Anlaşılamayan hususlarda, Brüksel'de anlaşmaya varılırsa Madrid'e çok daha iyi bir şekilde gidilebileceğini ifade eden Kalın, ülkemizin, Finlandiya ve İsveç'ten, PKK/PYD-YPG ve bağlantılı yapılara karşı net ve açık bir tavır almalarını beklediğini tekrarladı.

Müzakerelerin başkent Ankara'da gerçekleştirildiği 25 Mayıs akşamında İsveç devlet televizyonunda Salih Müslim ile bir mülakat yayımladığını, bahse konu mülakatta Müslim'in PKK'nın tezlerini ifade ettiğini hatırlatan Kalın, bundan ülkemizin duyduğu rahatsızlığın karşı tarafa aktarıldığını da sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)