Soma maden faciası davasında yargılanan sanıklar hakkında karar açıklandı

Maden faciası için görülen davada Soma Kömür İşletmeleri A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan 20 sene, mühendisler Adem Osmanoğlu ile  Efkan Kurt 12 sene 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

GÜNDEM 16.06.2021, 11:06
Soma maden faciası davasında yargılanan sanıklar hakkında karar açıklandı

Manisa'nın Soma ilçesindeki, 2014’te yaşanan 301 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciası davasında kararlar açıklandı.

Can Gürkan’a 20 sene hapis

31 Mayıs 2014'te yaşanan facianın Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen son duruşmasında Soma Holding'in kurucusu Alp Gürkan'ın oğlu Can Gürkan’a hapis cezası verildi.  "Bilinçli taksirle ölüm ve yaralamaya sebep olma" suçuyla yargılanan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, 20 sene hapis cezasına çarptırıldı.

Şirketin Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Evinç, davada beraat ederken mühendisler Adem Osmanoğlu ile Efkan Kurt 12 yıl 6 ay hapis cezası aldı.

Soma faciası

13 Mayıs 2014’te, Soma Holding'e bağlı olan Soma Kömürleri A.Ş.'nin maden ocağında, bir yangın çıktı. 5 bin madencinin çalıştığı ocakta, öğleden sonra saat 15.00 sıralarında çıkan yangın sebebiyle 3,5 kilometre uzunluk ve 420 metre derinlikteki galeriler dumanla doldu, vardiya değişimi esnasında yaşanan olay sebebiyle maden ocağında birçok işçi, mahsur kaldı.

Olaydan sonra Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı koordinasyonunda, Türkiye Kömür İşletmelerine bağlı olan tahliye ekipleri, 112 Acil Servis ve Ulusal Medikal Kurtarma ekipleri ile çevredeki maden ocaklarından gelen işçiler tarafından arama kurtarma çalışmaları gerçekleştirildi.

Aralıksız olarak 96 saat süren arama kurtarma çalışmalarında ilk başta 162 işçi kurtulmuş, 301 madencinin ise cansız bedenine ulaşılmıştı. Bütün ülkeyi yasa boğan faciada 486 işçi yaralanırken 432 çocuğun ise yetim kaldığı kaydedildi.

Yorumlar (0)