Şoktan çıkamadık! The Economist değil sanki akparti.org.tr...

Her fırsatta Türkiye'yi karalayan, Türkiye ve Erdoğan aleyhindeki skandal haber, kapak, fotoğraf ve karikatürlerle hafızalara kazınan The Economist dergisi Erdoğan'ı öyle böyle övmedi. Haberi okurken "AK Parti bile Erdoğan'ı bu kadar övemez" diyeceksiniz.

GÜNDEM 05.06.2020, 09:54 05.06.2020, 10:09
Şoktan çıkamadık! The Economist değil sanki akparti.org.tr...

Türkiye'nin yeni tip koronavirüs salgınını birçok ülkeden çok daha iyi idare ettiğini belirten The Economist dergisi, son 20 yıl içinde Erdoğan'ın sağlık hizmetleri için 10 milyarlarca dolar akıttığına ve son olarak uluslararası havaalanları büyüklüğünde bir hastane ağı kurduğuna vurgu yaparak, "eleştirenlerin de kabul ettiği gibi AK Parti'nin çok çalıştığını ve tüm işleri kusursuz hallettiğini" yazdı.

The Economist dergisi, Türkiye'nin Covid-19 (yeni tip koronavirüs) salgınıyla mücadele planını alışılmadık biçimde övgüler yağdırarak, Erdoğan hükümetinin uyguladığı stratejinin hayli işe yaradığını, ölüm sayılarının diğer ülkelerin çok gerisinde olduğunu ve yapılan devasa sağlık yatırımları sayesinde korona salgını sırasında bir gün bile hastanelerin kapasitelerinin aşılmadığını yazdı.

"Türkiye'nin pandemi konusunda doğru yaptıkları" başlığıyla hazırlanan inceleme yazısında Economist, Türkiye'nin koronavirüs salgını ve yol açtığı krizi birçok ülkeden çok daha iyi yönettiğini vurguladı.

Türkiye'nin katı bir karantina uygulaması uygulamadığını hatta katı uygulamalara karşı çıktığını ancak buna rağmen Sağlık Bakanlığının önerilerinin halk tarafından yasa gibi uygulandığını belirten Economist, Erdoğan hükümetinin bütün ekonomiyi felç etmek yerine gençler ve yaşlılardan evde kalmalarını istediğini ve tüketiciyle doğrudan muhatap olunan işletmelerde çalışanlar hariç herkese işe gitmelerinin yolunu açtığını, en büyük şehirlerde hafta sonları ve tatillerde sokağa çıkma kısıtlaması uygulandığını hatırlattı.

Ayrıca bazı iç hat uçuşlarının 1 Haziran'da başladığı belirtilen yazıda Economist; restoranlar, kafeler, parklar ve plajların yeniden açıldığı fakat çocuklar ile 65 yaş ve üstü vatandaşlara hâlâ kısıtlama uygulandığını ancak onlara da haftada birkaç saat izin verilerek toplumun rahatlatıldığını dile getirdi.

"Strateji işe yaradı"

"Stratejinin işe yaradığı görünüyor." diyen Economist, Türkiye'nin en çok etkilenecekler arasında bulunduğunu ancak tam tersi salgından en güçlü çıkan ülke olduğunu belirterek, Türkiye'de çoğu çalışma çağındaki yetişkinlerden oluşan enfekte olanların genellikle iyileştiğini ifade etti.

Can kayıplarının hiçbir zaman tek bir günde 127'nin üzerine çıkmadığını, Türkiye'nin Fransa'yla aynı test oranını kolaylıkla yakaladığını ve can kaybı oranında da İngiltere'den 10 kat daha iyi durumda olduğunu belirten Economist, Avrupa ve Amerika'nın aksine çok az sayıda Türk'ün bakımevlerinde kaldığına vurgu yaparak yaş faktörüne dikkat çekti ve dünyada yaşlı bakımevlerinde yaşanan faciaların Türkiye'de tek örneğinin bile görünmediğini kaydetti.

"Erdoğan, uluslararası havaalanları büyüklüğünde hastane ağı kurdu"

"Yeni tip koronavirüs gibi yayılım hızı ve öldürücü etkisi yüksek salgın sırasında fabrikalarını açık tutan herhangi bir ülke, sağlık sisteminin gücünden ve olası sonuçlarla başa çıkabileceğinden emin olması gerekir." diyen Economist, Türkiye'nin bu zorluğun üstesinden geldiğini, son 20 yıl içinde Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetlerinin, sağlık hizmetleri için 10 milyarlarca dolar akıttığını ve son olarak uluslararası havaalanları büyüklüğünde bir hastane ağı kurduğunu belirtti. Bunların sonuncusunun 21 Mayıs'ta hizmete açıldığını anımsatan Economist, 6'da 1'i yoğun bakım ünitesinden oluşan yaklaşık 2.700 yatak kapasitesi sağladığı bilgisini okurlarıyla paylaştı.

"AK Parti çok çalışıyor ve tüm işleri kusursuz hallediyor"

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) dalgasının hiçbir zaman Türk sağlık sisteminin kapasitesini aşacak bir noktaya ulaşmadığı ve süreçte tıbbi malzemelerin hiç tükenmediğinin altı çizilen yazıda, bilakis Türkiye'nin sağlık ekipmanı konusunda onlarca ülkeleye de destek verdiğini belirterek, başarının sadece Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın değil aynı zamanda yardım toplayan ve maske dağıtan muhalif belediyelerin de olduğu kaydedildi.

Erdoğan ve iktidardaki AK Parti'nin neredeyse 20 yıldır genel seçimleri kaybetmediğinin altını çizen Economist dergisi, AK Parti'nin çok çalıştığını ve tüm işleri kusursuz hallettiğini, hatta eleştirenlerin dahi bunu kabul ettiğini yazdı.

Economist dergisi huhalefet partilerinin iktidara gelebilmeleri için AK Parti kadar sıkı çalışabileceklerini ispatlamaları gerektiğini de belirterek seçimlerle ilgili ipucu vermiş oldu.

Yorumlar (2)
Cafer 4 yıl önce
Elin Ekonomisti kabul ediyor şunu bizim ekonomistimiz görmüyo
Nilan Akyayla 4 yıl önce
Ha şöyle bi yola gel yahu