Ayasofya cami olacak mı? Beklenen açıklama geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ayasofya Müzesi'nin cami olarak turistler tarafından ziyaret edilebileceğini söyledi.

KÜLTÜR-SANAT 05.06.2020, 10:03 05.06.2020, 10:10
Ayasofya cami olacak mı? Beklenen açıklama geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığından önceki gün AK Parti Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplanmış, yeni tip koronavirüs (Covid-19) sürecinde ilk yüz yüze toplantı düzenlenmişti. 

Toplantıda, İstanbul'un fethinin 567'nci yıldönümü dolayısıyla Fetih Suresi'nin okunduğu ve son dönemde ibadete açılması tartışılan Ayasofya Müzesi ele alındı. 

1934'te müzeye dönüştürülmüştü

Ayasofya, İstanbul'un Fatih Sultan Mehmet tarafından 1453 yılında fethedilmesinden önce Hagia Sophia Kilisesi'ydi. Fetihten sonra burası cami olarak kullanılmaya başlanmış ve adı Fetih Camii olarak değiştirilmişti. 1934 yılında da Danıştay tarafından verilen kararla müzeye dönüştürülmüştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Ayasofya Müzesi'nin statüsünün değiştirilmesi için talimat verdiği ortaya çıktı. 

"Cami olarak ziyaret edilebilir"

Erdoğan, Ayasofya Müzesi'nin camiye dönüştürülebileceğini ifade etti. Buranın cami olarak turistler tarafından ziyaret edilebileceğini kaydeden Erdoğan, Sultanahmet örneğini verdi. 

"Türk milleti karar vermeli"

Erdoğan, buna Türk milletinin karar vermesi gerektiğini söyledi. Bu konuda çok hassas davranılması gerektiğini belirten Erdoğan, acele edilmemesini ve konunun ayrıntılarıyla incelenmesini istedi.

Yorumlar (0)