Sivas’ta 12 yıl önce sular altında kalan köy yeniden ortaya çıktı

Sivas’ın Hafik ilçesinde 2009 yılında Pusat-Ören barajının faaliyete geçmesiyle sular altında kalan Pusat köyü yeniden göründü. Kuraklık sebebiyle çekilen sular nedeniyle gün yüzüne çıkan köyün görüntüleri ilginç enstantaneler oluşturdu.

GÜNDEM 14.10.2021, 16:47 16.10.2021, 11:04
Sivas’ta 12 yıl önce sular altında kalan köy yeniden ortaya çıktı

Sivas’ın Hafik ilçesinde su seviyesi ile alarm veren  Pusat-Özen barajındaki kuraklık artık çıplak gözle de görülmeye başlandı. Başka bir bölgeye taşınan Pusat köyü bundan tam 12 sene önce 2009’da su tutmaya başlayan barajın suları altında kaldı. Bilinçsiz sulama, az yağış ve kuraklık nedeniyle son dönemlerde neredeyse hiç yağış alamayan barajda su oranı ciddi oranda azaldı.

Tam dolu olduğunda sadece minarenin alem kısmı dışarıda kalırken şimdi suların iyice çekilmesiyle eski köyün büyük kısmı gün yüzüne çıkmış oldu. Sadece 2 yılda çekilen görüntülerle şimdiki görüntüler arasındaki fark yaşanan kuraklığın boyutunu da gözler önüne sermiş oldu.

“Tozlu kar yağdığından baraj dolmadı”

Sivas’ta yaşamını sürdüren Nazım Corut, köyün daha önce hiç bu kadar su yüzüne çıkmadığını ifade ederek, “2009 yılı başında baraj su tutmaya başladı. O sene gelen yağışlarla baraj hayli doluydu. Şu anda benim tahminime göre yüzde 25 ile 30 arasında bir doluluk var. Bu kış tozlu kar yağdığından su birikmedi. Kar yağmış olsa yine dolardı. Gördüğüm kadarıyla, köyün yüzde 30’u içeride yüzde 70’i dışarda gibi duruyor. Daha önce yerleşim yerleri hiç bu kadar görünmemişti” açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)